
Wysokiej klasy, elektroniczny młynek do kawy dedykowany do zastosowań fachowych. Tworzony został poprzez firmę FIORENZATO M.C. S.r.l. (PERAGA di VIGONZA (PD), Włochy).
obudowa stworzona została z solidnego odlewu z aluminium pomalowanego na kolor czerwony.
Ze względu na dużą skuteczność i dużą precyzję, młynek nadzwyczajnie sprawdzi się w lokalach gastronomicznych do obszernym natężeniu ruchu - zużywających do 3 kg kawy dziennie.
Serce młynka stanowią płaskie żarna o średnicy 64mm tworzone z hartowanej stali. Geometria, wielkość żaren i precyzja ich wykonania gwarantuje dużą produktywność i równy przemiał co w dużym stopniu przekłada się na smak naparu oraz jego powtarzalność. Hartowana stal zagwarantuje dużą solidność żaren (ok 400 kg kawy).
Młynek oferuje mikrometryczną, bezstopniową i nad wyraz skrupulatną regulację grubości mielenia w szerokim zakresie. Odbywa się ona przy pomocy wygodnego pierścienia umieszczonego pod hoperem. Młynek ma blokadę, zabezpieczającą przed przypadkową zmianą ustawienia grubości mielenia. Zakres regulacji obejmuje przemiał do najróżniejszych metod parzenia – od kawy po turecku do prasy francuskiej.
Obsługa młynka jest nad wyraz prosta. Odbywa się za pomocą komfortowego panelu dotykowego i wielkiego, kolorowego, podświetlanego wyświetlacza. Młynek proponuje możliwość zaprogramowania czasowego dozy dla pojedynczej i podwójnej porcji, i mielenie manualne.
Młynek został wyekwipowany w system chłodzenia, uruchamiany samoczynnie. Zapobiega on przegrzewaniu się młynka w trakcie dłuższej pracy i przepalaniu kawy podczas mielenia.
Specjalnie zaprojektowany wylot z komory mielenia, sprawia, że młynek charakteryzuje się szczególnie małą retencją. Młynek został także wyposażony w blaszkę rozbrylającą zapobiegającą powstawaniu grudek mielonej kawy. Wylot może być prosto zdemontowany w celu wyczyszczenia.
dodatkowo młynek ma specjalny uchwyt zezwalający zamocować kolbę podczas mielenia.
marka Café Silesia jest oficjalnym przedstawicielem firmy FIORENZATO w Polsce.