
Hard Beans - Gwatemala Finca La Soledad-250g
Finca La Soledad należy do rodziny Perez od pięciu pokoleń. Plantacja położona jest w zielonym sercu regionu Acatenango. Unikatowy mikroklimat i bogata wulkaniczna gleba sprawia, że jest to perfekcyjne połączenie do uprawy wysokiej jakości kawy o bardzo wyrazistym profilu smakowym.
Kawy z plantacji Finca La Soledad wielokrotnie zdobywały nagrody Cup Of Excellence, uzyskując podziw wśród społeczności kawowej.Zbiór El Mirador Pacamara Experimental i jego historia:W 2006 roku biorąc udział w cuppingu Cup of Excellence Raúl był zauroczony kawą, która znalazła się na pierwszym miejscu - El Injerto / pacamara. Powiedział do swojego ojca: "wow, musimy zdobyć tę odmianę kawy ponieważ jest absolutnie niesamowita"
Eksperymentalna obróbka to fermentacja beztlenowa sucha w zamkniętym zbiorniku. Ziarna po umieszczeniu w tanku, w którym kontrolowana jest temperatura, fermentowały poprzez 90 godzin po czym zostały przeniesione na podwyższone stoły na czas suszenia przez okres 16 dni.
Profil sensoryczny: soczysta, śliwka, jeżyna