
Manufaktura Kawy - Cascara Kostaryka Hacienda Sonora - 200g
Cascara to nazwa suszu zrobionego z wiśni kawowca. Kawowce, z których zrobiona jest Cascara Costa Rica Hacienda Sonora, uprawiane są od ponad 50 lat poprzez rodzinę Guardia na 90 hektarowym terenie na zboczu wulkanu Poás.
Dużą część terenu stanowi dżungla, dzięki temu kawowce rosną w cieniu roślin, które chronią je przed bezpośrednim słońcem, a opadające liście i owoce użyźniają glebę dostarczając jej wielu cennych części odżywczych.wyśmienity mikroklimat sprawia, iż region ten cechuje się perfekcyjnymi warunkami do uprawiania najlepszej jakości mikrolotów. Plantacja może pochwalić się na dodatek tym, że energia która użytkowana jest do pracy, pozyskiwana jest dzięki napędzanej wodą Turbinie Peltona. Ten czynnik sprawia, iż uprawa kawy jest o niemało bardziej ekologiczna.
Cascarę przygotowujemy zalewając 2-4g suszu na 100ml gorącej, wręcz wrzącej wody i oczekujemy 4-6 min. Nieszablonowy i orzeźwiający smak naparu z Cascary sprawia,doskonale sprawdza się on na ciepło, jak również, jako baza pod zimne, a choćby gazowane napoje.
Profil sensoryczny: miód, żurawina, hibiskus
Manufaktura Kawy - Kolumbia Finca Los Alpes
Plantatorzy z regionu Finca Los Alpes w Kolumbii mają cały rok ręce pełne roboty. A to wszystko za sprawą występowania tam dwóch pór deszczowych.
Plantacje położone są w osobliwym mikroklimacie- na wysokości 1650 - 1950 m. N.p.m., u podnóża gór „Farallones del Citará" blisko lasu Cochuana. Mało tego- od strony Oceanu Spokojnego napływa wilgotne powietrze, od kanionu rzeki Cauca gorące, potoki i wodospady gwarantują nawodnienie. Warunki nadzwyczajne. Spójrzcie sami na te nuty smakowe.
Profil smakowy: owoce tropikalne, pomarańcza, cukier trzcinowy