Polska - Mąki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Mąka Orkiszowa Chlebowa BIO 1000g typ 1100

Mąka Orkiszowa Chlebowa BIO 1000g typ 1100

PL 19.88 zł.

3 lat Nowy Sprzedam 0 odsłon ID #4376701

Opis

QR CODE

Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska wariant 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o specyficznych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Zapomniany na sporo dziesięcioleci, nie został poddany modyfikacjom. Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa aniżeli pokrewnych mąk pszennych chlebowych. Gromadzi więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy. Ma pokaźniejszą zawartość „korzystnego" tłuszczu, na ogół kwasów jednonienasyconych. Tak jak innym produktom z orkiszu, tej mące przypisuje się działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie, a także udoskonalające nastrój, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mielona „tak jak dawniej", wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych orkiszowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wytworzona nieśpiesznie (w duchu SlowFood) tak, żeby zachować maksymalną liczba cennych dla zdrowia elementów mineralnych. Wieloletnie badania orkiszu dowiodły że w odróżnieniu od innych zbóż najwartościowsze komponenty znajdują się nie w łusce tego prastarego zboża lecz w ziarnie wewnętrznym m. Innymi substancje biologicznie czynne - rodanid naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Potrzebny komponent diety posiadającej wzmocnić wydolność i wytrzymałość organizmu, poprawić osłabiony apetyt. Mąkę tą można używać wszechstronnie a ze względu na miły, lekko orzechowy smak stanowczo rekomendowana do domowych wyrobów: chleba, ciast i ciastek, placków, dodatek do sosów. Dodatek 15% mąki orkiszowej do wypieku wpływa na jego lekkość, przedłuża świeżość ciasta, które także mniej się kruszy podczas krojenia.
Wyborna mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Orkisz uprawiany od starożytności jest prastarą, wysokowartościową odmianą pszenicy. Zboże to i wszystkie jego przetwory, w tym mąki, są podstawowym elementem diety Św. Hildegardy z Bingen, propagatorki orkiszu jako pokarmu gwarantującego zdrowie, siłę, długoletnią efektywność fizyczną.

elementy:
mąka orkiszowa chlebowa* typ 1100 (*certyfikowany organiczny)

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

atest: BIO

Arkana Smaku
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane