
Mąka z tapioki wykonana jest ze zmielonego korzenia manioku. Produkty z tapioki, wyjątkowo modne w krajach gdzie uprawiany jest maniok: kraje Ameryki Południowej, Azji i Afryki, stają się coraz bardziej lubiane jeszcze u nas.
Tapioka jest hipoalergiczna, co oznacza nikłe szanse na uczulenie na oraz bezglutenowa. Składa się zwykle z węglowodanów i lekkostrawnych białek. Zawiera w swoim składzie skrobie odporną - węglowodan, który jest oporny na działanie enzymów trawiennych. Stanowi ona pożywkę do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych i pełni mnóstwo funkcji prozdrowotnych. Ma również pozytywny wpływ na regulację gospodarki cukrowej przez powiększenie wrażliwości na insulinę. Tapioka nie posiada też cholesterolu. Z powyższych powodów tapioka jest polecana osobom zmagającymi się z problemami układu pokarmowego, cukrzycą typu 2, a także na diecie bezglutenowej.
skrobia z bulwy manioku
artykuł może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
W 100g surowej tapioki jest ok. 358 kcal. W trakcie gotowania tapioka rozszerza swoją pojemność, przez pochłanianie wody, stąd 100g ugotowanej tapioki to tylko 159 kcal. Dzięki temu artykuł jest nieprzeciętny dla osób będących na diecie redukcyjnej i dbających o sylwetkę. Tapioka składa się na ogół z węglowodanów (skrobi),wynajdziemy w niej śladowe ilości tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych). Kalorie w tapioce pochodzą w 6% z białka, 67% z węglowodanów i 27% z tłuszczy. W swoim składzie mieści obszerne ilości witaminy A. Tapioka mieści związki o działaniu przeciwutleniającym.