
Pasta sezamowa tahini
Pasta sezamowa tahini powstaje z uprażonych, istotnie aromatycznych ziaren sezamu białego. Stanowi jeden z najistotniej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Znamionuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną orzechową nutą. Jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia, a także potężnie… sezamowa. Ma prosty skład, nie posiada emulgatorów, cukru ani oleju palmowego. Powłoka oleju na powierzchni jest naturalnym zjawiskiem - przed wykorzystaniem wymieszać zawartość.
Pasta sezamowa tahini, to wspaniały dodatek typowo do stworzenia domowego hummusu czy chałwy. Nadzwyczajnie sprawdza się także w dipach, dressingach i sosach - nadając im ciekawego smaku. Można ją stosować nie tylko w daniach wytrawnych,na dodatek w słodkościach - jest bardzo uniwersalna i ma spore wykorzystanie.
elementy: sezam prażony 100%
produkowano w Polsce.
Może zawierać migdały, orzeszki ziemne i inne orzechy.
Masa netto: 210g