
składniki:
Liofilizowane szczepy bakterii Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220 Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus.
Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy m.in. Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM.
Jak przygotować jogurt domowy Vivo?
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki precyzyjnie rozetrzeć żeby rozpuścił się w mleku i uzyskał realnie drobną konsystencję.
Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 albo 2 litry mleka pasteryzowanego.
w przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, wyśmienitą do namnażania się kultur bakterii. Mleko można również podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i starannie wymieszać.
Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło niezbędne bakteriom do namnażania się). Garnek należy precyzyjnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można również przelać do naczynia rodzaju termos, słoik z pokrywką albo miski z pokrywką. Żeby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć obszernym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.
Gotowy artykuł przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować na dodatek w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, by najpierw wyparzyć je wrzątkiem.