komponenty: laktuloza, liofilizowane szczepy bakterii Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus lactis, Lactobacillus bulgaricus-LB-87, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus brevis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus-ST-21, Propionibacterium freudenreichii. Ilość bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 9 mld, Bifidobakterie ok. 9 mld Jak przygotować jogurt domowy Vivo? Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki starannie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 albo 2 litry mleka pasteryzowanego. W sytuacji mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 poziomów C. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać optymalnyą temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, nadzwyczajną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można również podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i starannie wymieszać. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy skrupulatnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. By zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć sporym ręcznikiem albo kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli wykorzystano termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp. Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Jogurt można przygotować także w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów. Uwaga! Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, żeby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.