
Zakwas, Starter do Jogurtu Entero 2 szt x 0.5 g VIVO
Jogurt sto latków
elementy: laktoza (z mleka), sacharoza, liofilizowane szczepy bakterii Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. Lactis var. Diacetylactis.
liczba bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld, Enterococcus faecium ok. 9 mld
Jogurt 100-latków
akcentującą, typową cechą jogurtu uzyskanego z Zakwaski Streptosan jest zawartość bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.
Antagonista drożdżaków i patogennych bakterii
Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym i patogennym poprzez tworzenie niesprzyjającego środowiska dla drożdżaków Candida i gronkowców.
Ze względu na dobór kultur bakterii jogurt uzyskany z Zakwaski Streptosan jest niezwykle rekomendowany dla osób starszych, seniorów, osób dorosłych, zarówno zdrowych jak i po przebytych infekcjach. Uzyskany z Zakwaski jogurt może stanowić składnik zbilansowanej diety i warto na stałe włączyć go do naszego menu.
Jogurt uzyskany w domu posiada maksymalnie świeżą mikroflorę kultur bakterii i jest wolny od wszelkich zbędnych dodatków takich jak mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier itp. Przygotowany według instrukcji gromadzi jedynie naturalnie występujące cukry.
Entero jest istotnie polecany:
- dla osób chcących dostarczyć do organizmu szczepy Enterocooccus faecium
- w diecie eliminującej grzyby (Candida) i bakterie patogenne (gronkowiec),
- dla seniorów i osób dorosłych,
- dla osób podczas leczenia chorób,
- dla chcących dostarczyć do organizmu żywe kultury bakterii,
Dodając zakwaskę Streptosan VIVO do pieczonego mleka, można uzyskać riażenkę.
Przygotowanie jogurtu:
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki starannie rozetrzeć by rozpuścił się w mleku i uzyskał realnie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- w sytuacji mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, świetną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można także podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i starannie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy starannie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można również przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką albo miski z pokrywką. Żeby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć sporym ręcznikiem albo kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli wykorzystano termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.
Gotowy artykuł przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować w dodatku w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.
Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g
UWAGA!
produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
wyłącznie na odpowiedzialność zamawiającego!