
Zakwas, Starter do Jogurtu Vitalakt 2 szt x 0.5 g VIVO
komponenty:
Laktoza (z mleka), sacharoza. Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. Lactis var. Diacetylactis, mikroflora ziaren kefiru, LC. Lactis, Lactobacillus spp., drożdże kefirowe
liczba bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld
Bogata flora kultur bakterii
spośród wszelkich oferowanych Zakwasek, Vitalakt charakteryzuje największa bogactwo kultur bakterii. Starter zawiera laktobakterie, bifidobakterie, pałeczki kwasu mlekowego i mikroflorę ziaren kefiru. Vitalakt pozostał opracowane z myślą o osobach aktywnych fizycznie, mających rozszerzony wysiłek fizyczny czy również dzieci (od +1 roku życia) albo młodzieży. Z powodzeniem mogą także korzystać z niego osoby dorosłe (wyjątkowo kobiety i seniorzy).
Zawarte w Vitalakcie kultury bakterii ukwaszają jogurt o finezyjnym, lekko kwaśnym smaku. Naturalnymi produktami metabolizmu tych kultur są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy.
Dla dzieci i dorosłych
Jogurt uzyskany z Vialaktu to nadzwyczajna propozycja na powszedni posiłek dla całej rodziny. Nadzwyczajny na śniadanie, z dodatkiem owoców i bakalii. Stanie na wysokości zadania dodatkowo jako baza do owocowych koktajli.
Osobom, którym zależy na żywych kulturach bakterii poleca się spożywać uzyskany z Vialaktu jogurt bez słodkich dodatków (owoców, rodzynek), najlepiej na czczo, bez popijania do pół godziny po jedzeniu. Dobrą praktyką jest dodanie do jogurtu odrobiny np. Oleju lnianego albo pestek dyni albo słonecznika.
Vitalakt Vivo polecany jest:
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- dla osób dorosłych i seniorów,
- dla osób uprawiających sport, albo mających powiększony wysiłek fizyczny,
- do codziennego spożycia
Przygotowanie jogurtu:
Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, by najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki precyzyjnie rozetrzeć żeby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- w sytuacji mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. By uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, wspaniałą do namnażania się kultur bakterii. Mleko można także podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i precyzyjnie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można również przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką albo miski z pokrywką. By zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć znacznym ręcznikiem albo kocem.
5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli wykorzystano termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.
Gotowy artykuł przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować w dodatku w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.
Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g
UWAGA!
artykuł w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
tylko na odpowiedzialność zamawiającego!