
Błonnik jabłkowy łączy wszystkie zalety błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego charakteryzując się przy tym atrakcyjnymi walorami smakowymi. Mieści ilości błonnika porównywalne do kilku kilogramów owoców. Może być idealnym elementyem wielu potraw i napojów. Wzbogaca aromat zup czy sosów, może być mieszany z płatkami zbożowymi bądź mussli. Wyśmienity jako posypka do surówek, sałatek owocowych i warzywnych.
Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości - zapobiega tyciu. Błonnik powiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, obniża wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, wytwarzając naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych.
ROLA I FUNKCJE BŁONNIKA POKARMOWEGO W ZYWIENIU CZŁOWIEKA:
Błonnik pokarmowy to grupa zwiazków naturalnych, stanowiacych element strukturalny scian
komórkowych roslin, niepodatnych na hydrolize enzymatyczna w przewodzie pokarmowym człowieka. Do grupy tej zalicza sie zwiazki o charakterze polisacharydowym takie jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, a takze niepolisacharydowym, np. Ligniny.
Błonniki dzielimy na:
- błonniki nierozpuszczalne (celuloza, ligniny)
- błonniki rozpuszczalne, tworzace żele (pektyny, gumy).
Błonnik nierozpuszczalny:
- wiąże niektóre substancje w przewodzie pokarmowym(w tym toksyczne),
- przeciwdziała zaparciom oraz wpływa hamujaco na rozwój wielu postaci nowotworów jelita
grubego,
- wychwytuje wolne rodniki i niektóre toksyny z przewodu pokarmowego,
- pobudza funkcje zucia i wydzielania sliny, dzieki czemu zapobiega próchnicy.
Błonnik rozpuszczalny:
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu (zwłaszcza „złego"), przez co zapobiega rozwojowi
miażdżycy i jej powikłań,
- wiąże kwasy żółciowe hamując tworzenie się kamieni żółciowych,
- hamuje hydrolizie enzymatyczna węglowodanów, poprzez co spowalnia po posiłkowy wzrost
stężenia glukozy w minimalistycznicy krwi przeciwdziałając w ten sposób rozwojowi cukrzycy.
Błonnik pokarmowy czesciowo łączy i zniża przyswajalność metali ciężkich z diety. Ponadto
zwiększa masę posiłku, pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości i hamuje rozwój
otyłości.