
Ze szkolnego kursu biologii pamiętamy, że chlorofil to naturalny pigment, który zmienia odcień liści na zielony, lecz nikt nie powiedział nam, jak jest przydatny dla organizmu ludzkiego, ale naukowcy badają cechy lecznicze chlorofilu od 1800 roku.
Warto zauważyć, iż wzór chemiczny chlorofilu jest identyczny ze wzorem hemoglobiny, lecz w centrum wzoru na hemoglobinę znajdują się atomy żelaza, a chlorofil to atomy magnezu. Oznacza to, że chlorofil działa na krew podobnie jak hemoglobina: powiększa poziom tlenu i przyspiesza metabolizm azotu.
Chlorofil jest niezwykle korzystnie wchłaniany przez organizm ludzki. W bardziej dostępnej formie może wejść do naszej diety z roślinami takimi jak szpinak, rabarbar, sałata, pokrzywa, mniszek lekarski, pietruszka, liście kopru itp. Lecz te zieleniny nie są zbyt niejednokrotnie obecne w naszej diecie, dlatego najkorzystniejszą alternatywą jest użytkowanie płynnego chlorofilu.
firma produkcyjna "TEAVIT" produkuje chlorofil w trzech odmianach: chlorofil iglasty z miętą, chlorofil iglasty z imbirem, a także chlorofil iglasty z propolisem. Propolis, mięta i imbir uzupełniają i wzmacniają działanie chlorofilu.
Mięta jest bogata w naturalne kwasy i związki, posiada rekordową ilość karotenu, witamin z grupy C i P. Substancje te są wyjątkowo ważne dla naszego organizmu, rozszerzają jego funkcje ochronne.
Dlatego użycie mięty w chlorofilu pomaga:
• walcz ze stresem, lękiem i bezsennością;
• w utracie wagi;
• zatrzymanie objawów zapalenia żołądka i choroby wrzodowej żołądka, najróżniejszych patologii przewodu pokarmowego;
• wzmacnia system opornościowy.
Mięta to naturalny środek antyseptyczny, który skutecznie zwalcza chorobotwórcze bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Jego regularne użytkowanie zwiększa cechy ochronne, wzmacnia układ opornościowy.
Dlaczego warto korzystać z chlorofilu?
Chlorofil ma wyjątkowo znaczne spektrum działania:
• ma cechy przeciwzapalne;
• wzmacnia funkcję opornościową organizmu;
• zapobiega rozwojowi bakterii w ranach, bakterii beztlenowych i grzybów w jelitach;
• pomaga oczyścić krew;
• wzmacnia błony komórkowe i sprzyja tworzeniu się tkanki łącznej, co przyczynia się do szybkiego gojenia się wrzodów i otwartych ran;
• aktywuje działanie enzymów biorących udział w syntezie witamin. Dlatego ludzie, którzy obserwują swoje zdrowie i wagę, po prostu muszą używać chlorofilu;
• likwiduje toksyny i oczyszcza organizm;
• udoskonala pracę jelit;
• pomaga złagodzić nerwowość;
• chlorofil ma też działanie dezodorujące, produktywnie usuwa nieprzyjemny zapach ciała i jamy ustnej;
• chlorofil poprawia jakość skóry, normalizuje równowagę pH i stymuluje produkcję kolagenu.
Kiedy brać chlorofil?
Chlorofil jest wyrózniony w następujących chorobach i stanach patologicznych:
• zaburzenia rytmu serca; zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie osierdzia; dystrofia mięśnia sercowego; stany po operacjach serca i sporych naczyń; choroby tętnic i żył;
• zaburzenie przewodu pokarmowego;
• uszkodzenia, owrzodzenia skóry, błon śluzowych, zapalenie jamy ustnej; zapalenie ozębnej;
• zaburzenia snu, zespół bronicznego zmęczenia, obniżona produktywność, stres, przeciążenie psychiczne;
• niedokrwistość, zmniejszona produkcja hemoglobiny;
• obniżona niepodatność; hipowitaminoza;
• częste utrzymujące się przeziębienia; infekcje bakteryjne i wirusowe;
• choroby tarczycy z niedoczynnością;
• ciężka aktywność fizyczna.
Sposób użycia: jedna łyżeczka koncentratu (5 ml) 3 razy dziennie przed posiłkami (można również rozcieńczyć w 50 ml wody). Przed użyciem należycie wstrząsnąć.