
Fasola czerwona jest niezastąpiona w wielu potrawach kuchni meksykańskiej i innych daniach, w tym orientalnych. Ma rewelacyjny, specyficzny smak, który rewelacyjnie współgra z innymi warzywami czy dodatkami mięsnymi. nieprzeciętna do sałatek, powoduje, iż są bardziej sycące i nabierają bardziej wyrazistego charakteru. Jak i pozostałe warzywa strączkowe, jest ona bogata w cenne, prosto przyswajalne białko. Dlatego też jest obowiązkowym elementyem diety wegetariańskiej czy wegańskiej.
Poza tym mieści niemało błonnika, dlatego także jest rekomendowana dla osób odchudzających się. Świetnie reguluje przemianę materii i daje uczucie sytości na długi czas. Sposób przygotowania nie wymagał użycia żadnych sztucznych i chemicznych substancji, dlatego jest to produkt zdrowy i naturalny.
Kraj pochodzenia: Włochy
elementy: czerwona fasola* 60 %, woda, sól morska
*artykuł pochodzący z upraw organicznych ojęty atestem kontroli Skal 001285 / NL-BIO-01.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna - 477 KJ / 113 kcal kJ / kcal
- tłuszcz - 0.40 g
- węglowodany - 15.00 g
- białko - 8.90 g
produkt: Wegetariański, Wegański
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia części: Chiny