
Papryka wędzona to przyprawa znana i uwielbiana zwłaszcza w Hiszpanii (służy do produkcji sławnej kiełbasy Chorizo). Otrzymywana jest z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości owoców papryki. Są one następnie suszone poprzez wędzenie dymem z drewna dębowego, a następnie mielone w kamiennych młynach.
cechy:
Papryka mieści witaminę C, B, sporą liczba beta-karotenu, a także olejki eteryczne. Papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i ulepszenie apetytu. W medycynie chińskiej ostra papryka leczy depresje i zmęczenie. Wykazuje także atrybuty przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco. Papryka zalana 70% alkoholem może służyć jako środek do nacierania, działający uśmierzająco na nerwobóle i bóle korzonków. Trzeba jednak uważać, żeby nie dostała się do oczu. Nie powinny jej także nadużywać osoby z wrzodami żołądka czy dwunastnicy.
użycie kulinarne:
Papryka jest przyprawą uwydatniającą smak i zaostrzającą apetyt, dlatego stosuje się ją do wielu potraw w wielu kuchniach na całym świecie. Często jest wykorzystywana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Wyraźny zapach naturalnego dymu wędzarniczego powoduje, że papryka wędzona niezwykle należycie wzbogaci smak grillowanych mięs. Na dodatek może być wykorzystywana do marynowania i przyprawiania mięs, drobiu, owoców morza, ryb i do produkcji wędlin.