Pomidor suszony w płatkach powinien się znajdować w każdej kuchni. Ma znaczne użycie kulinarne. Dodaje się do mięs, sosów, kanapek, pizzy, sałatek i wielu innych potraw. Można go stosować zamiast świeżego pomidora. W pełni naturalny bez dodatków chemicznych. Pomidory to niezwykle wartościowe warzywo, które w procesie naturalnego suszenia, nic nie tracą na wartościach odżywczych, a tylko zyskują. Wyraźnie rozszerza się liczba likopenu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które bronią organizm przed atakiem wolnych rodników. W dodatku posiadają
właściwości moczopędne i obniżające ciśnienie krwi. Suszone pomidory bogate są w beta-karoten, witaminę C, E, PP, witaminy z grupy B i K
– ważna w procesach krwiotwórczych. Najwięcej posiadają dobroczynnego
potasu, ale tez magnez, żelazo i wapń. Intensywny aromat suszonych pomidorów i ich charakterystyczny smak sprawia, ze idealnie komponują się w posiłkach mięsnych, w sosach, zupach a także w lekkich sałatkach, gdzie podkreślają smak innych elementów.
Kraj Pochodzenia: Chiny