
Pestki moreli znane i uznane są od dawna za swoje liczne atrybuty zdrowotne. Znane były już w starożytności Egipcjanom, którzy stosowali tzw. Wodę migdałową - czyli wodę wyciskaną z pestek moreli, którą stosowano do leczenia chorób skóry. W ostatnich latach przeprowadza się co raz więcej badań na ich temat,skrupulatnie poznań ich cudowne właściwości i móc w pełni użyć ich potencjał. Pestki moreli bywają użytkowane do leczenia nowotworów.
Pestki moreli - właściwości
- bogate w minerały: żelazo, potas, wapń, fosfor i witaminy: C, B, PP, a także błonnik,
- spowalniają procesy starzenia się,
- uznane najczęściej za wysoką zawartość witaminy B17, która jest używana w leczeniu nowotworów; coraz częściej wykorzystuje się pestki moreli w leczeniu nowotworów, zwłaszcza jego złośliwych odmian,
- regulują pracę nerek i ciśnienie krwi,
- przywracają równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dzięki czemu poleca się je osobom chorującym na nadkwasotę,
- nadają skórze zdrowy wygląd.
Pestki moreli - zastosowanie
- Można jeść w formie bezkompromisowej lub zmielić,
- znakomicie pasują do:
- warzyw,
- koktajli owocowych,
- zup,
- soków owocowych,
- zbóż.
Uwaga!
Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna liczba pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Towar należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Kraj pochodzenia - Tadżykistan
komponenty: pestki moreli gorzkie
Opakowanie - 500g
Data ważności - 03.2020