
Opis: Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające.
W kosmetologii wykorzystuje się ponadto olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni także funkcje ozdobne.
Na rynku przystępnych jest sporo suplementów diety na bazie ostropestu. Łatwo możesz zastosować go w dodatku w swojej kuchni. Przejrzyj w jaki sposób włączyć ostropest plamisty do codziennej diety i dlaczego warto to zrobić.
Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje? Jak wygląda i smakuje? Gdzie nabyć prawidłowy ostropest plamisty? Jaka cena? Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować? „Święty oset" – preparaty Działanie i użycie Na co jeszcze ostropest plamisty? Ostropest na odchudzanie? Ile ma kalorii? Jak jeść ostropest plamisty? Ile można przyjmować dziennie? Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje? Ostropest plamisty (łac.
Silybum marianum) to roślina, która uwielbiana była już w przeciętniewieczu z uwagi na swoje parametry prozdrowotne. Legenda głosi, iż jej łacińska nazwa pochodzi od Matki Boskiej, która podczas karmienia dzieciątka uroniła kroplę mleka.
Te spadły na liście rosnącego nieopodal ostropestu i w ten sposób powstały specyficzne białe plamy na liściach rośliny. Ostropest plamisty należy do gatunku astrowatych i pochodzi z rejonów śródziemnomorskich.
Początkowo ostropest porastał rejony południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Prędko rozprzestrzenił się jednak na pozostałe rejony świata. Gdzie występuje obecnie? Poza obszarem swego pierwotnego występowania, rośnie dziko na terenach Afryki, Europy, Australii, Ameryki Północnej i Południowej.
W Polsce uprawa ostropestu zlokalizowana jest przeważnie w centralnej i północnej części kraju. Należy do tej grupy roślin, która ze stanu dzikiego przeszła do uprawy polowej. Jak wygląda i smakuje? Ostropest do złudzenia przypomina oset.
Łodyga tej rośliny jest gruba i może osiągać choćby 2 metry wysokości. Liście posiadają standardowe białe plamki i mają kolczaste brzegi. Kwiaty zebrane są w spore koszyczki i przybierają purpurową barwę.
Okres kwitnienia rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy sierpnia. Owoc to znaczna i ciemna niełupka, która okryta jest żółtoszarym puchem. Jest on szczególnie lotny, co nietrudne rozsiewanie rośliny.
W pełni dojrzałe owoce ostropestu przybierają ciemną barwę. Ich wielkość, kształt, kolor oraz zdolność kiełkowania jest różna. Zaobserwowano na dodatek zależność między warunkami pogodowymi, a kolorem owoców.
znaczna liczba opadów i niska temperatura sprawi...