
FASOLA MUNG
Toraf
Fasola Mung, zwana ponadto mungo lub fasolą złotą pochodzi z Indii i Chin. Fasola Mung króluje wśród wszystkich nasiona na kiełki ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są nad wyraz smaczne i chrupiące, smakiem przypominają świeży groszek. Perfekcyjnie nadają się do wszystkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. Jednocześnie na ciepło jak i na zimno.
Kiełki fasoli Mung do bogate źródło elementów mineralnych, tj potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu i cynku. Witamin E, B2, B3 i B6, prosto przyswajanego białka. Obniżają poziom złego cholesterolu. Są wspaniałym uzupełnieniem dla każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie, zwłaszcza przy wyczerpującej pracy albo stresie.
W czasie kiełkowania zebrane w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a w głównej mierze enzymów ulegają przemianom w związki z łatwością i ekspresowo przyswajalne poprzez organizm. Zawartość tych wszelkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie oporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek albo pojadania w ciągu dnia.
Waga netto: 50g