
Szybkowar Vitaquick:
Podstawowa zasada szybkiego gotowania nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku pod ciśnieniem w temperaturach przewyższających 100 C, ponieważ powstające w środku szybkowaru nadciśnienie podwyższa punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu, poprzez co gotowanie w szybkowarze umożliwia oszczędność czasu (gotowania) średnio rzędu 70 procent. Dzięki wyeliminowaniu zgubnego tlenu zawartego w powietrzu i niedługim czasom gotowania żywność jest gotowana w sposób niezwykle delikatny. W porównaniu z klasycznym, gotowanie w szybkowarze pozwala zachować pokaźnie więcej witamin, substancji mineralnych, a także aromatycznych, co jest także wyczuwalne w smaku: własny smak żywności jest zaskakująco dynamiczny.
Oszczędność czasu:
Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o sporo mniej czasu w przypadku klasycznych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które sprawia podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach od 110 do 116C co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%.
powiększenie ilości witamin w posiłku:
Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu łączy się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.
Dno do wszystkich kuchni:
Hermetyczne dno SuperThermic przystosowane jest do wszelkich rodzajów kuchenek włącznie z indukcyjnymi, zapewniając znakomite wchłanianie, rozprowadzanie i akumulowanie ciepła.