
Wybierz wymiar - 4 filiżanki (4TZ) / 6 filiżanek (6TZ)
Kawiarki producenta Forever wyróżniają się jakością wykonania i przemyślanym designem. Miss Conny jest piękną kawiarką, w której przygotujesz konwencjonalne włoskie espresso jeszcze na indukcji.
DesignConny jest w pełni okrągła. Ma nowoczesny wygląd ze względu na swój ale też na materiał, z którego jest tworzona - to wysokiej klasy stal nierdzewna, bezpieczna dla kontaktu z żywnością (EN 13248). Jest to równocześnie szczególnie wytrzymała stal więc kawiarka będzie służyła Ci latami.
spora podstawa lepszą stabilność.
Warto też zwrócić uwagę na świetnie zaprojektowaną, praktyczną rączkę, która produkowana jest z antypoślizgowego materiału. Rączka jest wymienna, co jest oczywistym, kolejnym atutem tej znakomitej kawiarki.
Kawiarki tej możesz używać na tradycyjnych palnikach gazowych, elektrycznych i na indukcji.
wymiary kawiarek:- 4TZ ~200 ml
- 6TZ ~300 ml
Forever Miss Conny 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej objętość to 200 ml.
Będzie korzystnym wyborem do przygotowania dwóch przeciętnych filiżanek (2x100 ml) lub trochę pokaźniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Forever Miss Conny 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona rewelacyjnym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) albo trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ Ci trzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak zastosowanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Nakłaniamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.