
Wyobraź sobie gęstą, orzechowo-brązową piankę crema. Jej aromat wzbogacony o kakao, wiórki czekolady, wanilię albo cynamon. Z palety kolorów i zapachów jak malarz wybierasz każdego dnia na nowo. I dodatkami malujesz upragniony smak.
ale dodatki to tylko dodatki, cała esencja skrywa się w… konkretnej i aromatycznej kawie. Ona – najsmaczniejszy płynny heban. Ona – rutynowy rytuał przyjemności. Jej smak i aromat najlepiej wydobywa Bialetti Moka Express.
To pierwsza oryginalna kafeteria, której wygląd został zastrzeżony. Jest światowym numerem jeden pośród ekspresów do kawy, do dziś ilość produkowanych egzemplarzy sięga ponad 200 milionów. Co równa się 200 milionom rozanielonych podniebień. Co równa się kilku miliardom pysznych espresso.
Obok najkorzystniejszej jakości, klasyka i elegancja. Bialetti Moka Express składa się z trzech części: dolnego zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem na kawę i zbiorniczka górnego na zaparzoną kawę.
proces parzenia idealnego espresso jest wspaniały w swojej prostocie. Podgrzewana woda zamienia się w parę wodną i pod ciśnieniem przedostaje się do zbiorniczka górnego przechodząc przez umieszczoną w sitku kawę. Warto obserwować przepływającą parę/wodę i zakończyć cykl parzenia, kiedy w górnym zbiorniczku odnajdzie się stosowna ilość kawy.
dodatkowo możesz sprawić, aby aromat był bardziej intensywny. Jedyne co trzeba zrobić, to zdjąć kawiarkę z ognia, zanim do górnego zbiorniczka przeleje się cała woda.
Jest to wersja kawiarki na 1 espresso, co oznacza że można w niej zaparzyć około 60 ml kawy.
UszczelkiW komplecie z kawiarką znajduje się uszczelka, która wystarcza na 1-2 lata codziennego użytkowania. Warto jednak pamiętać, że po każdym przygotowaniu kawy warto ją wyjąć, umyć i osuszyć. Uszczelkę należy wymienić w momencie, kiedy zacznie przepuszczać zmieloną kawę.
PrzeznaczenieKawę w Bialetti Rainbow można przygotowywać równocześnie na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Uwaga: kawiarkę stawiamy na źródle ciepła tak, aby rączka była poza jego zasięgiem.
wymiary Wysokość: 14 cm
Średnica dna: 6,2 cm
Szerokość: 11 cm
- Do dolnego zbiornika nalewamy wody, tak by zaworek bezpieczeństwa pozostał nad powierzchnią.
- Wkładamy lejek na kawę do zbiornika na wodę i wsypujemy zmieloną kawę. Lejek powinien być całkowicie zapełniony kawą. Kawy nie ubijamy.
- dokręcamy górny zbiornik na gotowy napar i stawiamy na kuchence tak by uchwyt znajdował się poza źródłem ciepła.Jak górny zbiornik zacznie się zapełniać, zdejmujemy kawiarkę z kuchenki.
- Czekamy aż ekstrakcja się zakończy. Mieszamy, przelewamy napar do filiżanek i delektujemy się aromatyczną kawą