
Dzięki tej kawiarce, wypijesz kawę zaparzoną w klasyczny, włoski sposób. Tradycja ta zdobyła popularność na świecie i rozsławiła "włoskie domowe espresso" w trzydziestych latach ubiegłego wieku, i do dzisiaj pozostaje ulubionym sposobem na kawę w domu milionów ludzi na całym świecie.
Kawiarka Bialetti Kitty zezwala na rozkoszowanie się tradycyjnym włoskim espresso.
Designstworzona ze stali nierdzewnej kawiarka Bialetti Kitty jest zaprojektowana z naciskiem na poręczną stronę użytkowania. Jej uchwyt wykonany jest z wytrzymałego na wysoką temperaturę nylonu.
Kawiarki Bialetti to symbol kawy we włoskim wydaniu. To one spowodowały, że cały świat pokochał producenta Bialetti i jej moki.
Stal nierdzewna ma bezdyskusyjnie mniejszy wpływ na smak kawy klasyczne aluminium.
FunkcjonalnośćKawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych.
W kawiarce Kitty 10TZ zaparzysz kawę do 10 niedużych filiżanek (espresso) - jej objętość to 500 ml.
Jeśli uwielbiasz pokaźniejszą ilość kawy, będzie ona perfekcyjnym wyborem do przygotowania 4 średniej wielkości filiżanek.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, żeby przygotowywać w nich określoną poprzez producenta liczba kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz nadzwyczajną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym sporo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Zachęcamy do próbowania zróżnicowanych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej przeróżne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.