
Regenerujący żel balsam dr Dikula tłuszcz i chrząstka rekina przyczynia się do:
wzmocnienia oporności
usuwania oznak stanu zapalnego
eliminacji nagromadzonych toksyn
normalizacji procesów metabolicznych nie tylko w stawach kończyn, ale także w krążkach międzykręgowych
wzmocnienia mięśni i więzadeł
złagodzenia złogów soli
przyspieszenia procesu regeneracji w przypadku uszkodzenia chrząstki i kości
uniemożliwiania niszczeniu chrząstki
przyspieszenia gojenia się złamań
łagodzenia bólu
rozszerzenia sprężystość tkanki łącznej
równocześnie chrząstka rekina pomaga poprawić metabolizm i strukturę tkanki chrzęstnej oraz stan naczyń krwionośnych.Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość glukozaminy. Jest ona główną substancją do tworzenia glikozaminoglikanów, które są bezpośrednio zaangażowane w tworzenie chrząstki.
Zatrzymuje ponadto wodę i rozpuszczone w niej pierwiastki we wnętrzu aparatu chrząstki i więzadła. To zapobiega wysychaniu i pozytywnie wpływa na stan stawów.
W chrząstce rekina w pokaźnych ilościach znajduje się chondroityna. Pomaga ona wytwarzać płyn maziowy, poprawia odżywianie i regenerację tkanki chrzęstnej.konieczne jest to przy zaburzeniach metabolicznych. Towarzyszy im związane z wiekiem pogorszenie cyklu odżywiania tkanki chrzęstnej i nadmierne obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego.