
Książka gromadzi najważniejsze wiadomości i wskazówki potrzebne przy pracy w pasiece i przy organizowaniu i planowaniu nowych gospodarstw pasiecznych.Rozdział I PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z BIOLOGII PSZCZÓŁSkład rodziny pszczelej; Pszczoły robotnice; Matka pszczela; Truteń; Gniazdo pszczół; Wymagnia grzejne rodziny pszczelej; Zimowla pszczół; Rozwój osobników pszczelich; Praca pszczółRozdział II BAZA POKARMOWAProdukty zbierane z roślin przez pszczoły; Pyłek; Nektar; Spadź; Kit pszczeli; Warunki wpływające na wydzielanie nektaru; Charakterystyka środowisk miododajnych; Charakterystyka ważniejszych roślin miododajnych; wybór pastwiska pszczelego dla pasieki; Sporządzanie bilansu miodowego pasieki; Obserwacje fenologiczne i ewidencja kwitnienia; Typy pożytku; ulepszanie i owiększanie bazy pokarmowej; Szkółkarstwo drzew i krzewów miododajnychRozdział III ZAPYLANIE ROŚLIN UPRAWNYCH przez PSZCZOŁYOrganizacja zapylania; Planowanie zapylania;Rozdział IV ULEOgólne uwagi o budowie uli; Warunki, jakim powinien odpowiadać ul; Typy uli stosowanych w Polsce; Ul warszawski zwykły; Ul warszawski poszerzony; Ul Dadana; Ul wielkopolskiRozdział V NARZĘDZIA I SPRZĘT PASIECZNYSprzęt potrzebny przy pracy w pasiece; Sprzęt używany przy gospodarce rojowej; Narzędzia do zakładania węży; Narzędzia i sprzęt niezbędny przy miodobraniu; Sprzęt i narzędzia do wytapiania wosku, a także gospodarowania plastrami i woskiem w pasiece; Sprzęt i narzędzia pomocniczeRozdział VI BUDOWLE PASIECZNEPracownia pasieczna; StebnikRozdział VII PRACE W PASIECEOpieka nad pszczołami przed pierwszym oblotem; Wystawianie pszczół ze stebnika; Pierwszy oblot; Dogląd pasieki po pierwszym oblocie; Zwalczanie rabunku; Główny przegląd wiosenny; Poprowianie pni z trutówkami; Poszerzanie gniazd; uniemożliwianie rójce; zastosowanie głównego pożytku; Miodobranie; Prace w pasiece po głównym pożytku; Okrywanie gniazd u pni zimujących na dworze; Przygotowanie zimowych pomieszczeń dla pszczół; Przenoszenie uli do stebników i innych pomieszczeń; Notatki pasieczne; Opieka nad pszczołami w zimieRozdział VIII POKARM PSZCZÓŁ I PODKARMIANIEIlości pokarmów zużywane poprzez pszczoły; Zaopatrzenie pszczół w pokarm; Przygotowanie pokarmu dla pszczół; Poddawanie pokarmu; Ogólne uwagi o poddawaniu pokarmu; Zbieranie i przechowywanie pyłku;Rozdział IX PRODUKCJA WOSKU I ZAOPATRZENIE PASIEKI W PLASTRYWarunki potrzebne dla wydzielania wosku; Pełne zaopatrzenie pasieki w plastry; Obliczenie odbudowy ramek i zużycia wazy; Wosk dochodowy; Ogólna wydajność wosku; Bilans woskowy pasiekiRozdział X SELEKCJA PSZCZÓŁTeoretyczne podstawy selekcji; Selekcja grupowa; Selekcja rodowodowa; Organizacja pracy selekcyjnej w pszczelnictwie