
Urządzenie jest w pełni automatyczne, dużą zaletą jest samoczynne utrzymywanie temperatury dogotowania, więc można przygotować ryż wcześniej i pozostawić do późniejszego skonumowania. Do wymiennego pojemnika z aluminium z nieprzywierającą powierzchnią zmieści się 800 gramów ryżu, całe przygotowanie jest szczególnie szybkie i proste. Ryż zawsze będzie ugotowany w sam raz, a dzięki zabezpieczeniu przed wygotowaniem wody już nigdy nie wyrzucisz całego garnka rozgotowanego, niedogotowanego lub przypalonego ryżu.
Urządzenie do gotowania ryżu dodatkowo dużo innych funkcji bezpieczeństwa. Oczywistością jest izolowana cieplnie pokrywa, izolowany uchwyt na urządzeniu, a także na szklanej pokrywie, lampki sygnalizacyjne utrzymywania temperatury i działania albo wyłącznik bezpieczeństwa, który zapewni, iż urządzenie nie włączy się bez wewnętrznego naczynia.
Urządzenie do gotowania ryżu Gallet ma prosty design w neutralnym białym kolorze z tworzywa sztucznego i zdejmowalny kabel zasilający do komfortowego przechowywania. W opakowaniu znajduje się jeszcze miarka o pojemności 160 ml i łyżka do ryżu.
Przydatnym sposobem na wzbogacenie ryżu o inne cenne minerały i witaminy jest połączenie ryżu z różnorodnymi roślinami strączkowymi, orzechami i nasionami. Do ryżu można dodać na przykład Quinoa, Kaniwa, czerwoną soczewicę, czarną soczewicę, bulgur, proso lub słonecznik, pestki dyni, migdały, czarny sezam i inne odżywcze rośliny, które posiadają podobne czasy gotowania jak ryż. Do ryżu można na dodatek bezpośrednio dodać pokrojone warzywa na drobne kawałki i przygotować interesujące dodatki albo samodzielne lekkie danie.
Szukasz inspiracji na pierwsze danie z urządzeniem do gotowania ryżu? Przepisy mamy dla Ciebie!
Mięso z kurczaka z warzywami z sosem z ricotty i parmezanem
Wypłukać kubek ryżu basmati, wraz z garstkąquinoa. Nasypać do urządzenia do gotowania ryżu, dodać sól, szczyptę włoskich przypraw 2 łyżkinasion słonecznika i 2 łyżeczki nasion czarnego sezamu. Zalać wodą tak, żeby poziom wody był około 1,5 cm nad powierzchnią ryżu. Dodać kawałek masła (około 10 gramów), przykryć i włączyć urządzenie do gotowania ryżu. Po przełączeniu urządzenia do gotowania ryżu na funkcję keep warm pozostawić jeszcze 10- 15 minut, żeby ryż mógł być dogotowany bez podnoszenia pokrywy.
Na patelni podsmażyć pół czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki, dodać pokrojoną pierś kurczaka. Do mięsa następnie dodać 1/2 świeżej czerwonej papryki i kawałek cukinii pokrojonej na kawałki, 1 małą marchewkę i 2 nieduże pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki. Dodać sól, pieprz, mieszankę przypraw włoskich, szczyptę kminku i chili i opiekać, aż warzywa będą na półtwardo, a mięso gotowe. Dodać 2-3 łyżki ricotty, 1 dl wody i pogotować około 10 minut, stale mieszając. Dodać 2 łyżki startego parmezanu i pozostawić dwie minuty bulgotać. Na koniec wmieszać garść nerkowca i można podawać razem z mieszanką przygotowaną w urządzeniu do gotowania ryżu.