Kocioł zacierny Klarstein Füllhorn to gratka dla piwoszy - pozwala uzyskać podstawowy ekstrakt brzeczki do produkcji piwa jasnego i ciemnego, z górnej i dolnej fermentacji, pszenicznego, czy typu pilsner. Nawet amatorom bez dwóch zdań uda się otrzymać świetne, orzeźwiające piwo! jednocześnie początkującym jak i doświadczonym piwowarom - hobbystom, kocioł nastawny Klarstein Füllhorn oferuje prosty sposób robienia nastawu. Kocioł ze stali rdzoodpornej umożliwia doprowadzenie do wrzenia do 30 litrów zacieru. Przy pomocy dwu regulatorów z wyświetlaczem LED można w staranny sposób ustawić ręcznie temperaturę i czas gotowania. Konkretna, 2500-watowa grzałka doprowadza zacier do wrzenia. Pozwala ona osiągnąć żądaną temperaturę praktycznie w mgnieniu oka, a następnie godzinami utrzymuje zacier w stałej temperaturze. W celu oszczędnego zużycia energii - w zależności od poziomu napełnienia kotła - moc można zmniejszyć do 900 albo 1600 W. Otwór w pokrywie o średnicy 15 mm przypasowany jest do podłączenia pompy obiegowej. Przelewanie gotowego zacieru odbywa się w niezwykle użyteczny sposób. W tym celu kocioł piwowarski Klarstein Füllhorn dysponuje dwoma wkładami sitowymi ze stali szlachetnej 304 i kurkiem spustowym z filtrem workowym. Pozwala to na przystępne eliminowanie wysłodzin z brzeczki wstępnej. Wszystkie części wyprodukowano ze stali nierdzewnej 304, dzięki czemu piwo nie nabywa niepożądanego posmaku, mogącego zepsuć smak piwa. Podwójna ścianka kotła zagwarantuje produktywny rozdział ciepła i utrzymywanie go w środku. Świeże piwo z własnego, domowego browaru? To proste: Kocioł zacierny Klarstein Füllhorn sprawi, że każdy piwowar - hobbysta prosto uzyska właściwy zacier brzeczki. Należy pamiętać, iż warzenie piwa w Niemczech podlega zgłoszeniu do odpowiedniego urzędu celnego.