Uniwersalny kocioł do fermentacji lub przechowywania napojów: Lekkie lub ciemne, wytrawne czy też słodkie, wino czy piwo, kocioł fermentacyjny Klarstein Maischfest, zamieni świeży nastaw w pyszne piwo, a sok owocowy w wino! zarówno u początkujących jak i doświadczonych piwowarów - hobbystów, w hermetycznie zamkniętym kotle fermentacyjnym Klarstein trwa burzliwa fermentacja a z jęczmienia lub soku owocowego generuje piwo albo wino. W dużym kotle ze stali nierdzewnej może w spokoju dojrzewać 30 litrów piwa. Solidne zaciski pewnie utrzymują wieko i hermetyczny pierścień uszczelniający na kotle, zapobiegając zakłóceniom podczas cyklu fermentacji. Załączona rurka fermentacyjna z tworzywa nienaturalnego gwarantuje potrzebne wyrównanie ciśnienia. Dzięki akrylowej zatyczce nadaje się ona szczelnie do otworu pokrywy. Za pomocą wbudowanego kurka spustowego gotowe piwo można bezpośrednio nalewać lub napełniać nim butelki. Oczywiście piwo lub wino mogą dojrzewać także w innych pojemnikach, ale atutem kotła fermentacyjnego Klarstein Maischfest jest jego wykończenie ze neutralnej smakowo stali rdzoodpornej 304. Cykl fermentacji przebiega za każdym razem w sposób higieniczny, ponieważ po użyciu kocioł można umyć i wyczyścić. Nic więc nie psuje radości delektowania się własnym piwem kraftowym albo winem owocowym! Świeże piwo z własnego domowego browaru albo wino z własnego ogrodu? Nic prostszego niżeli poszerzenie zestawu piwowarskiego o kocioł zacierny Klarstein Maischfest. Na zdrowie! Należy pamiętać, że warzenie piwa w Niemczech podlega zgłoszeniu do stosownego urzędu celnego.