
- cechy
Oświetlenie LED
Nowsze modele okapów kuchennych wyposażone są w diody LED, które genialnie oświetlenie płyty kuchennej i jej bezpośredniej okolicy. Diody LED w porównaniu z innymi systemami oświetlenia są wyjątkowo ekonomiczne, emitują światło zbliżone do światła naturalnego, zużywają minimalną liczba energii, a dodatkowo charakteryzują się niezwykle długim (choćby trzykrotnie dłuższym) okresem żywotności. Dobrze dopasowany i prawidłowo zainstalowany okap kuchenny z oświetleniem LED stanowi znaczny element wyposażenia kuchni nie tylko z punktu widzenia estetyki, ale i funkcjonalności.
Poziom hałasu
Z chwilą, gdy w nowoczesnych mieszkaniach kuchnia awansowała do rangi centralnego wnętrza, poziom hałasu emitowanego przez okap zaczął stanowić ważne kryterium wyboru. Wyprodukowane w ostatnich latach okapy kuchenne są coraz bardziej skuteczne, toteż Gorenje coraz częściej stosuje w swoich urządzeniach izolację akustyczną.
Także Ty możesz sprawić, iż okap w Twojej kuchni będzie działał ciszej:
• Zamiast elastycznych przewodów żebrowanych wybierz raczej krągłe przewody o gładziutkiej powierzchni.
• Powietrze przepływające przez nierówne wnętrze rozciągliwych przewodów generuje pokaźniejszy hałas.
• Trzymaj się ściśle wytycznych dotyczących zalecanych średnic przewodów instalowanych w całym systemie odpowietrzającym.
• Przewody rurowe można zaizolować, co pozwoli zredukować możliwość gromadzenia się w nich kondensatu.
Poziom natężenia hałasu wyraża się w decybelach (dB). Przeciętny poziom hałasu generowany poprzez okap kuchenny wynosi 55 dB.
Kilka zastosowanecznych porad
• Nie zapomnij włączyć okapu przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób zwiększysz jego produktywność.
• Okap pozostaw włączony jeszcze przez około 10 – 15 minut po zakończeniu gotowania. To pozwoli polikwidować z powietrza resztki oparów.
• podczas wykorzystywania okapu nie otwieraj w kuchni okna, żeby nie zaburzyć korzystnej cyrkulacji powietrza i nie zniwelować efektu podciśnienia.
• by uzyskać maksymalną efektywność wietrzenia, wybierz okap kuchenny posiadający przynajmniej taką samą szerokość, jak płyta do gotowania.
skuteczność
Jaka powinna być skuteczność nowego okapu kuchennego? Jest to w obszernej mierze uzależnione od wielkości kuchni, w której będzie on zainstalowany. Przyjmuje się, iż w ciągu 1 h okap powinien filtrować powietrze w kuchni 10-20 razy. W kuchni o rozmiarach 4 x 4 m i wysokości 2,5 m jest to około 400–800 m3 powietrza/h. Ponieważ w trakcie korzystania z okapu kuchennego nie sposób uniknąć niepokaźnych strat ciśnienia ważne jest, żeby przestrzegać następujących zasad:
• do montażu zawsze stosować przewody odprowadzające o zalecanej średnicy (Ø). Średnica jest przekazana na przewodzie;
• jeśli jest to osiągalne, należy używać gładkich przewodów, które ograniczają opory powietrza;
• instalacja przyłączeniowa powinna być w miarę możliwości jak najkrótsza i pozbawiona niepotrzebnych zakrętów.
• Należy unikać ostrych zmian kierunku przebiegu przewodów. Kabel instalacyjny lepiej jest poprowadzić łagodnymi łukami, tak by powietrze miało łatwiejszą drogę i żeby uzyskać jak najmniejsze straty ciśnienia.
Okap kuchenny do zabudowy
Tryb pracy: W obiegu otwartym lub zamkniętym
Klasa energetyczna: E
Materiał okapu/komina: Stal lakierowana
Kolor okapu/komina: Czarny
wydajność w systemie obiegu otwartego: 250 m³/h
Sterowanie mechniczne
Sterowanie: Mechaniczne
ilość stopni mocy wentylatora: 3
rodzaj oświetlenia: LED
Włącznik i wyłącznik oświetlenia
liczba świateł: 2
Filtr przeciwtłuszczowy: Aluminiowy filtr przeciwtłuszczowy
Filtr węglowy: ACF009 (240745); ilość filtrów wymagana w okapie: 2
Filtr przeciwtłuszczowy (zmywalny)
ilość silników: 2
Średnica klapy przeciw-powrotowej powietrza: 120 mm
Wysokość: 180 mm
wymiary urządzenia (sz x w x g): 59,6 × 18 × 28,5 cm
Moc przyłączeniowa: 290 W
Kod urządzenia: 312429
Kod EAN: 3838942685811