
Chlorella, alga morska
Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie prędkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego artykułu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak niemało korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą
Udowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania skażeń to prawdziwa ulga dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty poprzez wątrobę przepływa choćby do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie.
Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym, zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Choćby jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorbcję toksyn i obciążenie wątroby.
Kłącze kurkumy
Kurkuma Jedną z najważniejszych atrybuty kurkumy jest jej pozytywny wpływ na zdrowie wątroby. Komponenty zawarte w kurkumie, zwłaszcza kurkumina, przyczyniają się do jej działania żółciotwórczego.. Nie tylko upraszcza jej regenerację,na dodatek broni narząd przed uszkodzeniem. Zioło przyspiesza na dodatek przemianę materii, usprawniając odchudzanie. Z uwagi na ochronny wpływ kurkumy na komórki wątroby jest bardzo polecana osobom cierpiącym na stany zapalne dróg żółciowych, ponieważ powiększa przepływ żółci, wspomaga odbudowę dróg żółciowych, a także ich dobrą pracę. Żółć to substancja potrzebna do dobrego przebiegu procesów trawienia.
Karczoch
Jedną z głównych atrybuty karczocha jest jego zbawienny wpływ na wątrobę – odprowadza zalegające w niej toksyny i pobudza produkcję żółci. Ekstrakt z karczocha to kluczowy element w suplementach usprawniających pracę wątroby. Do tego jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza drobnoustroje i reguluje pracę układu pokarmowego. Karczoch może posiadać działanie lekko przeczyszczające.Zaleca się użytkowanie karczocha także w celu obniżenia poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, pomocniczo w przy zaburzeniach przemian tłuszczowych.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty ma opinię złotego środka wśród osób z każdym problemem wątroby: od przewlekłego stanu zapalnego po marskość wątroby występującą w wyniku nadmiernego spożywania alkoholu. Także po przewlekłych zatruciach pokarmowych czy nawet zatruciach toksynami i grzybami ostropest plamiasty pomoże zregenerować wątrobę i przywrócić jej poprawne funkcje. Do tego wykazuje właściwości w hamowaniu podziału komórek nowotworowych. również przewlekłemu zapaleniu wątroby na tle cukrzycowym, zatem rekomendowany jest diabetykom jako naturalny suplement diety. Nadzwyczajnie się sprawdza jako dodatkowy środek w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, WZW B i WZW C. Zalecany jest także u osób, które posiadają stłuszczoną wątrobę, za wysoki cholesterol czy miażdżycę.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski to nie tylko modna roślina o intensywnym, żółtym kolorze, lecz także prawdziwa skarbnica zdrowia. Powszechnie roślina ta uchodzi za jedną z najskuteczniejszych w terapii chorób wątroby. Mniszek lekarski z powodzeniem może być wykorzystywany przy osłabieniu czynności wątroby, to cenna roślina o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych.
Mniszek wykazuje działanie żółciotwórcze, żółciopędne, a także przeczyszczające. Ponadto mniszek lekarski wspomaga proces odtruwania organizmu poprzez nerki.
Po to drogocenne zioło warto sięgnąć w schorzeniach przewodów żółciowych, a także schorzeniach pęcherzyka żółciowego, przewlekłych dolegliwościach wątroby, problemach trawiennych czy skórnych.
Cytryniec chiński
Czerwone, kuliste jagody cytryńca chińskiego są znane jako środek na wątrobę, przemęczenie, a także jako afrodyzjak.
W cytryńcu chińskim znaleziono substancje o nazwie lignany, które działają ochronnie na wątrobę, uniemożliwiania jej uszkodzeniom i przyspiesza regenerację, m.in. W przebiegu wirusowego zapalenia wątroby i stanów zapalnych wątroby wywołanych czynnikami chemicznymi. Lignany działają ochronnie na wątrobę dlatego, iż aktywują enzymy w komórkach wątroby, które produkują glutation – najistotniejszą substancję antyoksydacyjną. Poza tym ligniany niszczą substancje chemiczne, które przyczyniają się do powstania stanów zapalnych w różnorodnych komórkach organizmu człowieka.
Koper włoski
Koper włoski (inne nazwy fenkuł, foeniculum vulgare) to roślina charakteryzująca się wieloma właściwościami leczniczymi. Już w starożytności wykorzystywano go na ból głowy, kolki i choroby skórne. Zresztą do dnia dzisiejszego koper poleca się na kolki u niemowląt. Liczne badania udowodniły antygrzybiczne, antybakteryjne, a także antyoksydacyjne działanie kopru włoskiego. Co więcej, chroni on wątrobę poprzez zniżanie poziomu enzymów takich jak transaminaza asparaginowa, alkaliczna fosfataza.
Koper włoski jest także moczopędny, co pomaga w szybszym pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu. Można włączyć go więc do diety, gdy cierpimy na niewydolność nerek czy mamy problemy z wątrobą
Berberyna
W medycynie naturalnej, Berberynę szanowano, chociażby ze względu na efektywne oddziaływanie na wątrobę i woreczek żółciowy.
Berberyna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, wspomagając procesy wydzielania żółci oraz łagodnie obniżając ciśnienie krwi. Ponadto berberyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym nazywa się ją „roślinnym antybiotykiem". Warto podkreślić, iż jest ona efektywnym remedium zmniejszającym poziom cukru i choleterolu we krwi.
Owoce dzikiej róży
Badania nad owocem dzikiej róży wykazały jej działanie redukujące nadtlenki lipidów w wątrobie i nerkach. Ekstrakty z dzikiej róży wypłukują nadmiar wapnia z nerek oraz redukują ilość i wielkość kamieni szczawianowych. Dzika róży ma korzystny wpływ na prace wątroby i nerek i wzmacnia naczynia krwionośne. Roślinę docenia sporo osób chorujących na miażdżycę, gdyż zawarte w niej flawonoidy redukują reaktywowany tlen z krwi.
Pieprz czarny
Pieprz czarny nadaje smaku i charakteru niemal wszystkim potrawom. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż oprócz walorów kulinarnych, ma na dodatek cenne właściwości.Dzięki zawartości piperyny w pieprzu, rozszerza przyswajalność elementów odżywczych, witamin i elementów mineralnych. Madziałanie antyoksydacyjne – pieprz czarny to antyoksydant, który wywołuje działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe, przeciwwrzodowe, pieprz czarny zapobiega na dodatek chorobie Alzheimera, a na dodatek działa przeciwepileptycznie, zniża poziom glukozy we krwi, ogranicza dodatkowo poziom hormonów tarczycy.