
Błonnik `Witalny Mix` BIO 540 g NatVita
Skład:
80% Nasiona plantago psyllium* (Babka płesznik*), 20% łupiny plantago ovata* (Babka jajowata*)
* certyfikowana uprawa organiczna
Opis:
Babka płesznik
Babka płesznik to wykorzystywany od wieków na Bliskim Wschodzie skuteczny środek na biegunkę i zaparcia. Do Europy trafiła wraz z powracającymi z wypraw krzyżowych rycerzami.
Dzięki swym właściwościom stymuluje pracę jelit i broni układ trawienny.
Babka płesznik rośnie naturalnie w rejonie basenu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii aż po Azję Mniejszą, ale uprawiana jest obecnie w całej Europie, Indiach i Japonii. Jej nasiona posiadają brunatną odcienię a po zetknięciu z wodą pokrywają się warstwą śluzu. W medycynie naturalnej wykorzystuje się równocześnie nasiona jak i łuski nasion.
Na zaparcia i biegunkę
Nasiona babki płesznik od wieków są wydajnym i powszechnie stosowanym naturalnym środkiem na zaparcia i biegunkę. Natomiast systematyczne użytkowane są genialnym sposobem na uzupełnienia diety o śluzy roślinne, błonnik, a także cukry proste, takie jak glukoza czy fruktoza. Nasiona babki płesznik wpływają prawidłowo na perystaltykę jelit, regulują wypróżnianie oraz wspomagają walkę z nadwagą.
Źródło błonnika i śluzu
Nasiona babki płesznik, dzięki zawartości nieszablonowych substancji, momentalnie pęcznieją w jelitach i pobudzają je do pracy, działają w dodatku jako łagodny środek przeczyszczający i pozytywnie wpływają na przemianę materii. Absorbują szkodliwe substancje z pożywienia a śluz w dodatku pomaga w przesuwaniu zalegających w jelitach resztek pokarmowych, nawilża i uniemożliwia podrażnieniom. Zawarty w nasionach błonnik wpływa także na rozwój dobrych bakterii. Tym samym nasiona babki płesznik wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego a wraz z nim całego organizmu.
Przeciwwskazania:
nudności, wymioty, stany skurczowe albo niedrożność jelit, choroby przełyku i wpóstu żołądka, bóle brzucha o nieznanej etnologii, krwawienia z odbytu, skomplikowana do uregulowania cukrzyca, nadwrażliwość na nasienie babki płesznika.
Babka jajowata:
Łuski babki jajowatej zawierają duże ilości błonnika, są dodatkowo bogate w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą śluzową masę.
komponenty te poprawnie wpływają na tzw. Perestatykę jelit w naturalny sposób oczyszczając organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
powodują uczucie sytości, ograniczają apetyt.
Są sukcesywnie stosowane jako uzupełnienie kuracji odchudzających.
posiada pokaźne ilości błonnika, jest bogaty w związki śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją i tworzą ślózową masę.
propozycja podania:
2 łyżeczki (ok. 6 g) zalać w szklance z wodą lub mlekiem, odczekać 15 minut, wymieszać i wypić.
Stosować 2 razy dziennie.
certyfikaty: BIO PL-EKO-07