
W świecie roślin znanych jest niemało gatunków, które ze względu na smak i zapach używane były i nadal są do podnoszenia walorów smakowych zróżnicowanych potraw. Poza walorami kulinarnymi, spomiędzy niezliczonej ilości roślin, na uwagę bardzo zasługuje, ze względu na wielki potencjał właściwości prozdrowotnych, kurkuma (inaczej szafran indyjski) (Curcuma longa), której cenne cechy wykorzystuje się jest od tysięcy lat w tradycyjnej hinduskiej i chińskiej medycynie. Do celów prozdrowotnych i przyprawowych wykorzystuje się kłącza Ostryżu długiego, bogate w cenne elementy aktywne. Zawierają one do 5% mieszaniny żółtych barwników, zwanych kurkuminoidami (związki polifenolowe), wśród nich kurkuminę i dwudesmetoksykurkuminę. Pozostałe elementy kurkumy to olejek eteryczny o intensywnym zapachu (5%), węglowodany, typowo skrobia (70%), białko (6,3%), tłuszcz (5,1%), komponenty mineralne: wapń, żelazo, potas, sód, a także witaminy: B1, B2, C, niacyna.
Kurkumina ma niezwykle prędki metabolizm w przewodzie pokarmowym, słabą rozpuszczalność w płynach ustrojowych i niską biodostępność, ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. Badania farmakokinetyczne na zwierzętach wykazały, iż 40–85% doustnej dawki kurkuminy przechodzi poprzez kabel pokarmowy w niezmienionej postaci, a większość wchłoniętego polifenolu jest ekspresowo metabolizowana w błonie śluzowej jelita i wątrobie.
W celu rozwiązania tego problemu artykuł Curcuma Pro został w dodatku wzbogacony o zastrzeżoną formułę MicroActive® Curcumin - mikronizowany ekstrakt z kłącza ostryża długiego standaryzowanego na kurkuminoidy. Oznacza to, iż jego cząstki zostały zmniejszone do wyjątkowo minimalnego rozmiaru (10 mikronów), co umożliwia ich obszerniejszą wchłanialność i biodostępność. W dodatku specjalna mieszanka polimerów w formule MicroActive® Curcumin spowalnia prędkość uwalniania kurkuminoidów, dzięki czemu dłużej pozostają one w krwiobiegu.
Badania wykazały MicroActive® Curcumin o przedłużonym uwalnianiu, w porównaniu z innymi preparatami kurkuminy:
- ma 10-krotnie większą absorpcję niżeli zwykła kurkumina
- osiąga szybciej maksymalne stężenie we krwi: 2 godziny w kontraście do 4 godzin w sytuacji zwykłej kurkuminy
- zapewnia przedłużone uwalnianie poprzez 12 godzin
By powiększyć przyswajalność kurkuminy poprzez organizm towar został wzbogacony o piperynę (komponent aktywny w owocach czarnego pieprzu) przeciętniełańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT.
aktualnie kurkuma jest przedmiotem wielu badań naukowych, zaś lista jej prozdrowotnych parametry stale się wydłuża.
Curcuma Pro - poznaj prozdrowotne parametry kurkumy:-
wykazuje silne działanie antyoksydacyjne porównywalne z witaminą C i E. Spożycie kurkuminy neutralizuje w komórce reaktywne formy tlenu, w tym anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy, ochrania lipidy przed oksydacyjnym utlenieniem
-
wzmacnia układ odpornościowy
-
poprawnie wpływa na zdrowie płuc i górne drogi oddechowe
-
wspomaga procesy trawienne, rozszerza wytwarzanie żółci, ułatwiając trawienie i wchłanianie tłuszczów, łagodzi wzdęcia, zaparcia
-
wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby
-
wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego
-
wspiera krążenie krwi
-
pomaga utrzymać zdrową skórę
-
pobudza apetyt w przypadku jego utraty