
Jednym z podstawowych czynników decydujących o konkretnej strukturze szkieletu jest stosowna zawartość składników mineralnych w organizmie. Po zakończeniu wzrostu kości, wciąż możemy zrobić mnóstwo, aby je wzmocnić, gdyż mineralizacja (tj. „stopień wysycenia kości składnikami mineralnymi) może trwać choćby do ukończenia 30 roku życia. Po tym okresie nie powinniśmy zapomnieć jednak o adekwatnej podaży wapnia i magnezu, gdyż z wiekiem coraz trudniej zachować prawidłową strukturę kostną. A ponadto składniki te uczestniczą jeszcze w wielu innych, ważnych procesach fizjologicznych.
Jak działa komponenty Strong Bones?
- dbają o zdrowie kości (wapń, magnez)
- biorą udział w utrzymaniu zdrowych zębów (wapń, magnez)
- wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśni (wapń, magnez)
- przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (magnez)
- należycie wpływają na układ nerwowy (wapń, magnez)
- pomagają w utrzymaniu korzystnych funkcji psychologicznych
- przyczyniają się do poprawnego krzepnięcia krwi (wapń)
- uczestniczą w procesie podziału komórek (wapń, magnez)
- pomagają w poprawnym funkcjonowaniu enzymów trawiennych (wapń)
- biorą udział w syntezie białka (magnez)
- pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej (magnez)
- przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego (wapń, magnez)
Komu wyjątkowo polecamy?
- Wszystkim, którzy w młodym wieku pragną osiągnąć wysoką szczytową masę kostną.
- Osobom w średnim wieku, a także starszym pragnącym zachować dobrą strukturę kości i zniżyć tempo utraty masy kostnej.
- Osobom prowadzącym siedzący tryb życia.
- Osobom niespożywającym produktów mlecznych.
- Palaczom tytoniu, a także osobom spożywającym duże ilości kawy i napojów gazowanych zawierających fosforany.
Czy wiesz, że... w organizmie dorosłego człowieka znajduje się ok. 1 kg wapnia, z czego aż 99% zlokalizowane jest w kościach? Przeciętna dieta w Polsce nie dostarcza wystarczającej ilości wapnia. Szacuje się, iż pokrywa 40-80% potrzeb.1
Palenie papierosów, picie kawy, herbaty oraz wysokie spożycie błonnika, jak w dodatku kwas szczawiowy i fityniany obecne w niektórych roślinach (np. Szczaw, rabarbar) mogą hamować wchłanianie wapnia.
Wysokie spożycie białka, sodu mogą rozszerzyć likwidowanie wapnia z organizmu.
perfekcyjna proporcja wapnia do magnezu powinna wynosić 2:1. Innowacyjne preparaty, np. Strong Bones zawierają oba pierwiastki w tej proporcji. Jedna tabletka Strong Bones dostarcza tyle wapnia, co jedna szklanka mleka lub 1 porcja sera i tyle magnezu, co pół szklanki mleka albo 3 porcje (100 g) sera!
1prof. Iwona Wawer „ Suplementy diety dla Ciebie, 2009 r.