Ahista to produkt zawierający elementy dla skutecznego trawienia i hamowania niekorzystnego działania histaminy (więcej o histaminie pod opisem towaru). Dedykowany jest dla osób, które chcą wspomóc procesy trawienia, a także zadbać o błonę śluzową jelit. Rekomendowany istotnie przy nietolerancji histaminy. Ahista ma przyjemny smak. Gromadzi dużo ekstraktów roślinnych, m.in.: z kadzidła, karczocha, mięty pieprzowej, pączków drzewa miodowego, imbiru oraz kurkumy. Jest bogaty w lecytynę, bromelainę, a także kwercetynę. Elementy te odżywiają błonę jelit, która jest największą błoną śluzową ciała – ma powierzchnię ok. 400 m2. Bakterie Bifidobacterium breve to ważny szczep naszej flory jelitowej. Są nad wyraz widoczne dla osób z nietolerancją histaminy. Bakterie zawarte w Ahista są mikrokapsułkowane, co czyni je wytrzymałymi na działanie kwasu żołądkowego oraz żółci, i bezpiecznie docierają do jelit. Witamina B6 i miedź wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, a także biorą udział w tworzeniu diaminooksydazy (DAO), enzymu rozkładającego histaminę. Diatomitowa ziemia okrzemkowa z prehistorycznych okrzemek o najwyższym stopniu czystości jest mikronizowana w specjalnym procesie. To bardzo powiększa porowatość okrzemek, a poprzez to bioaktywność. Mieści ona amorficzny krzem, który jest stanowczo prawidłowo tolerowany i nie drażni błon śluzowych. Witamina B2 i biotyna wspomagają utrzymanie normalnych błon śluzowych. Ekstrakt z czerwonych alg Lithotamnium calcareum jest wyjątkowo bogaty w naturalny wapń o wysokiej biodostępności. Wapń wspiera m.in. Prawidłowe działanie enzymów trawiennych. Węglan magnezu łączy się w wodzie z kwasem askorbinowym (witamina C), wytwarzając aktywny askorbinian magnezu. Magnez jest potrzebny do działania ponad 300 enzymów.