
Lactacholin posiada L-(+)-kwas mlekowy uzyskany w procesie fermentacji (nie gromadzi komponentów mleka), cholinę i witaminy z grupy B. Takie połączenie elementów optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach).
Ma także szczególnie korzystny wpływ na pracę wątroby, metabolizm tłuszczów i homocysteiny. Homocysteina jest zgubnym produktem powstającym w procesie rozkładu białek. Do jej unieszkodliwiania, oprócz choliny, potrzebne są także witaminy B6 i B12.
Lactacholin jest doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnej choliny. Cholina jest niezbędna dla korzystnego metabolizmu tłuszczów i prawidłowego funkcjonowania wątroby. Wspomaga procesy oczyszczania wątroby ze złogów tłuszczowych.
Większość osób spożywa jedynie 10% dziennego potrzeby na cholinę. Cholina była wcześniej nazywana witaminą B4. Jest ona ważna dla każdego, ale spożywanie jej jest istotnie ważne w okresie ciąży i laktacji, przy regularnym spożywaniu alkoholu, przy diecie wegetariańskiej albo wegańskiej.
Tylko 10% nastolatków i dorosłych w USA osiąga zalecaną dzienną dawkę 450-550 mg (dane dla Polski są niestety niedostępne).