
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż kości stanowią rusztowanie i podstawę dla naszego ciała. Tkankę kostną musimy odbudowywać przez całe życie. Wiemy to już od najmłodszych lat, kiedy rodzice i otoczenie zachęcają do spożywania przetworów mlecznych, powiększania aktywności fizycznej, korzystania z promieni słonecznych.
Calcium Magnesium PLUS to nowy artykuł producenta CaliVita, zawierający wapń, magnez i witaminę D. Elementy te wpływają na utrzymanie prawidłowej struktury kości i zębów,a także są potrzebne do odpowiedniej pracy mięśni. W dodatku witamina D odgrywa widoczną rolę we wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia w organizmie.
Calcium Magnesium PLUS jest wyśmienitym rozwiązaniem dla osób, które doświadczają bolesnych skurczów mięśni, i dla osób, które chcą wzmocnić swoje kości i stawy.
Kości to podstawa naszego ciała. Niedobór poszczególnych części budujących kości przyczynia się do zaburzenia mikroarchitektury tkanki kostnej i w wyniku czego do zwiększonej łamliwości. Nie dopuśćmy do osłabienia tak znacznej konstrukcji! Już dziś rozpocznijmy dobieranie diety w wapń, magnez i witaminę D oraz starajmy się zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Potężne kości zapewnią nam wydajność w każdej sytuacji!
Kości, połączone stawami wraz z układem mięśni i ścięgien, realizowanie ruchów. Są jeszcze magazynem minerałów (wapń, pierwiastki znikome) oraz miejscem, w którym szpik kostny produkuje komórki krwi.
Szkielet dorosłego człowieka kreuje kość korową (75% kości stanowią minerały) i kość beleczkową (25% stanowią minerały). Kość korowa jest to kość twarda, obecna w głównej mierze w trzonach kości długich i formuje powierzchnię kości płaskich. Kość beleczkowa występuje typowo na końcach kości długich, w środku kości płaskich.
W kościach wyróżniamy trzy podstawowe komponenty:
- szkielet nieorganiczny – stanowi 70% całej kości, zbudowany jest ze związków wapnia i fosforu występujących w postaci uwodnionych kryształów;
- włókna kolagenowe – stanowią ok. 30% kości, tworzy je kolagen – białko przypominające warkocz, nadaje kościom sprężystość;
- komórki kostne (osteoblasty, osteoklasty, osteocyty) – stanowią 1-2% całej kości.
poprzez całe życie w tkance kostnej człowieka zachodzą jednocześnie procesy uszkadzania, odnowy i naprawy, czyli tak zwany obrót kostny. Aktywność komórek kostnych (osteoblastów – komórek odnowy i osteoklastów – komórek,,kościogubnych'') przyczynia się do zamiany uszkodzonej "starej kości'' na "nową kość''. W ciągu roku dochodzi do wymiany 2-10% masy kostnej.
Masa tkanki kostnej zmienia się wraz z wiekiem:
Do 20 roku życia formuje się około 90% masy kostnej.
Pozostałe 10% przybywa do ok. 35 roku życia, osiągając w tym wieku szczytową masę kostną.
Od 35-40 roku życia następuje już ciągły ubytek tkanki kostnej, który jest konsekwencją ograniczania się gęstości kości.
Początkowo zniżanie masy kostnej wynosi ok. 1% rocznie. W późniejszym okresie (u kobiet po menopauzie) wynosi od 4-8% rocznie.
Ubytek tkanki kostnej może prowadzić do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Osteoporoza jest chorobą systemową charakteryzującą się obniżeniem masy kostnej i zaburzeniami tkanki kostnej, czego rezultatem jest mniejsza solidność kości, która w następstwie nawet niewiele znaczącego urazu może ulec złamaniu.
Czynniki wpływające na osłabienie struktury kości:
- nieprawidłowe odżywianie:
- nadmierne spożycie białka, niezwykle mięsa – prowadzi do obniżenia poziomu wapnia we krwi i wypłukuje wapń z kości,
- niedobór witaminy D i K2
- znikome spożycie mleka i jego przetworów,
- dieta z dużym ograniczeniem tłuszczu,
- nadmierne spożycie produktów bogatych w kwas fitynowy (otręby pszenne, całe ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych) i kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar) – utrudniają wchłanianie wapnia,
- nadmiar fosforu – pogarsza wchłanialność wapnia,
- niska podaż elementów mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk)
- szerokie spożycie alkoholu i kawy i palenie tytoniu,
- czynniki rasowe – osoby rasy białej i żółtej są bardziej podatni na osteoporozę aniżeli osoby rasy czarnej,
- nieznaczna aktywność ruchowa,
- uwarunkowania genetyczne;
- choroby współistniejące,
- menopauza,
- hormony,
- przewlekłe używanie leków,
- starzenie się organizmu,
- niewielka budowa kostno-szkieletowa.
Ubytek masy kostnej wraz z wiekiem, a także inne czynniki wpływające na osłabienie kości, wywołują iż musimy zadbać o ich adekwatne wsparcie.
Witamina K2 kluczowa dla konkretnych kości
bez dwóch zdań wiesz, iż kości do dobrego wzrostu i funkcjonowania potrzebują wapnia, magnezu oraz witaminy D. Najnowsze badania udowodniły,konieczna jest im ponadto stosowna podaż witaminy K, która nie tylko wspomaga krzepnięcie krwi, lecz także wpływa na dobry metabolizm kości.
Witamina K:
- Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził, iż witamina K jest potrzebna do utrzymania optymalnego stanu kości;
- przy udziale witaminy K2 osteokalcyna (białko tkanki kostnej) przekształcana jest do karboksyosteokalcyny, której rolą jest dostarczenie jonów wapnia i wiązanie ich z matrycą hydroksyapatytu, zwiększając siłę i wytwarzając masę kostną;
- pobudza mineralizację i dobrze wpływa na strukturę kolagenową kości;
- dba o właściwą gęstość mineralną kości, ograniczając ryzyko złamań;
- naturalna witamina K2 w postaci MK-7 cechuje się wspaniałym wchłanianiem, długo utrzymuje się w organizmie (okres półtrwania wynosi 72 godziny), ma zdolność do akumulacji we krwi, a także starczy jej minimalna liczba,efektywnie działać.
Super konkretne, zdrowe kości i zęby
Calcium Magnesium PLUS + vitamin K2 jest produkowany dla Ciebie, jeśli:
- Masz poniżej 30 lat i chcesz bez obawy o kości uprawiać sport, spotykać się z przyjaciółmi;
- Poszukujesz regeneracji kości po przebytej kontuzji, złamaniu;
- Jesteś w podeszłym wieku i chcesz spowolnić ubytek masy i gęstości kości;
- Jesteś w średnim wieku, w okresie okołomenopauzalnym, czyli w grupie ryzyka rozwoju osteoporozy;
- Stosujesz tabletki antykoncepcyjne mogące osłabiać kości;
- Masz delikatne kości, podatne na urazy;
- Dbasz o swój uśmiech, czyli zdrowie zębów;
- Nie spożywasz optymalnych ilości, właściwych przetworów mlecznych również dostarczasz z dietą nadmierne ilości produktów zawierających białko zwierzęce;
- Naużywasz kawy czy napojów gazowanych.
Skład Calcium Magnesium PLUS dla 1 kapsułki:
Wapń - 250 mg - 31,25%*
Magnez - 125 mg - 33,35%*
Witamina D3 - 2,5 μg - 50,00%*
Witamina K2 - 45,0 ug - 60,00%*
użytkowanie:
2 kapsułki dziennie na noc.
węglan wapnia, tlenek magnezu, kapsułka żelatynowa (żelatyna, woda), stabilizator: celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca: kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy), substancja przeciwzbryląjąca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), witamina K2 - menachinon-7, sole wapniowe kwasu cytrynowego (cytrynian wapnia), sole magnezowe kwasu cytrynowego (cytrynian magnezu), siarczan magnezu, witamina D3 - cholekalcyferol.