Phytobiologicals są to biologicznie intensywne substancje, występujące powszechnie w roślinach i owocach. W ramach urozmaiconej diety substancje te zajmują ważną pozycję i wzbogacają zaopatrzenie komórek naszego organizmu w ważne mikroskładniki odżywcze: Pestki dyni stanowią powszechny element dziennej diety w wielu kulturach, w związku ze swymi pozytywnymi właściwościami. Stanowią one podobnie do owoców palmy sabalowej ważne źródło tzw. Fi tosteroli. Związki te przypominają budową cholesterol i tworzą wariant molekuł- prekursorów do powstawania kolejnych funkcyjnych struktur. Godna uwagi jest również konwencjonalna pokrzywa. Ekstrakty z pokrzywy zawierają m.in. Lignany, należące do grupy fi toestrogenów. Kolejnym związkiem roślinnym z tej grupy jest genisteina, którą znaleźć możemy w wielkich ilościach w strąkach sojowych. Pestki owocu granatu zawierają dużą zasobność związków roślinnych. Na szczególną uwagę zasługuje tu kwas elagowy, roślinny przeciwutleniacz, który nadaje lekko gorzkawy smak owocu. Ważnym źródłem roślinnych przeciwutleniaczy jest też pomidor, zawierający spore ilości karotenoidu likopenu.