
ilość porcji: 60
Suplement diety F-VIT B CARDIO gromadzi witaminę B12 (metylokobalaminę), witaminę B6 oraz kwas foliowy w formie proszku.
szczególnie należycie przyswajana forma witaminy B12
Najwyższe dawki witamin B12, B6 i kwasu foliowego
Brak wypełniaczy, barwników i konserwantów
Porcja dzienna 0,8 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
- Witamina B12- 1 000 µg (40 000 %),
- Witamina B6- 25 mg (1 785 %),
- Kwas foliowy- 1 000 µg (500 %),
- Inulina- 773 mg.
składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B12 (metylokobalamina), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy).
Zawartość opakowania netto: 48 g.
liczba porcji w opakowaniu: 60.
1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania,skrupulatnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem intensywnie wstrząsnąć pojemnik.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być używany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze części. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIEWitamina B12, witamina B6, a także kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Witamina B12 wraz z witaminą B6 pomagają
w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a także w poprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Witamina B12, zwana także ze względu na zawartość kobaltu, kobalaminą, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Największą intensywność fizjologiczną wykazują dwie z poznanych form: metylokobalamina, która stanowi 75% całkowitej zawartości B12 w surowicy krwi i oraz 5-dezoksyadenozylokobalamina, znajdująca się najczęściej w hepatocytach, komórkach miąższu nerek i erytrocytach (6). Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, z zasady mięso i jego przetwory. Aktywna witamina B12 nie występuje w żadnych źródłach roślinnych! Mogą one zawierać jedynie jej nieaktywne biologicznie analogi. Pewne małe ilości intensywnej witaminy B12 znajdowane w produktach roślinnych są skutkiem zanieczyszczenia ich mikroorganizmami albo kałem. Stworzona jest bowiem przez bakterie w procesie fermentacji, i taki właśnie sposób pozyskiwania wykorzystuje się przy produkcji suplementów z B12. Bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej człowieka także stwarzają pewne ilości kobalaminy. Produkcja ta odbywa się jednak w jelicie grubym, natomiast wchłanianie w jelicie cienkim, dlatego cykl ten jest dla nas nieistotny z punktu widzenia kompletowania tego ważnego związku. Wchłanianie witaminy B12 z dostarczanego pożywienia jest także bardzo złożonym i ograniczonym procesem, zależnym od skutecznego działania układu pokarmowego, gdyż w pokarmach kobalamina jest zawsze połączona z białkiem. Przy jakichkolwiek zaburzeniach pokarmowych i wraz z wiekiem absorpcja ta ulega obfitemu zmniejszeniu i przyczynia się do powstawania niedoborów.
Funkcje witaminy B12:
Witamina B12 odpowiada za utrzymywanie i wzmacnianie poprawnej przemiany materii i wytwarzanie energii w komórkach. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia, znużenia i utrzymania wysokiej dynamiczności, a także skutecznej pracy mięśni. Wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym bierze udział w procesie rozkładu homocysteiny. Jej podwyższony poziom jest znacznym czynnikiem ryzyka rozwoju schorzeń związanych z miażdżycą tętnic, a zwłaszcza choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Coraz częściej właśnie poziom homocysteiny jest uznawany za bardziej miarodajny w określaniu ryzyka tych schorzeń aniżeli poziom cholesterolu i używany w diagnostyce (7). Witamina B12 jest ważna dla układu nerwowego, utrzymania zdrowia psychicznego oraz sprawności umysłowej. Uczestniczy bowiem w produkowaniu neuroprzekaźników i otoczki mielinowej otaczającej komórki nerwowe. Jej niedobór daje na tym polu mnóstwo osiągalnych, niedużo specyficznych objawów. Należą do nich m.in. Niepokój, uczucie drętwienia i mrowienia, depresja, zaburzenia pamięci czy równowagi, zmiany osobowości, lecz także zmiany degeneracyjne tj. Choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane (5). Wykazano, że to właśnie niski poziom kobalaminy odpowiada za rozwój szeregu schorzeń wieku późnego tj. Demencja czy otępienie (3). Witamina B12 ma pokaźne znaczenie w produkowaniu ciałek krwi. Razem z kwasem foliowym uczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Przy niedoborze witaminy B12 czerwone krwinki są zbyt spore i nie dojrzewają korzystnie, co może prowadzić do rozwinięcia się niebezpiecznej choroby zwanej niedokrwistością złośliwą, inaczej anemią megaloblastyczną (1). Oprócz powyższych funkcji witamina B12 używana do syntezy DNA każdej komórki organizmu, w tym wszelkich typów krwinek, płytek, szpiku, przeciwciał – stądwyraźny wpływ na działanie układu immunologicznego i kostnego.
Witamina B12:
- przyczynia się do utrzymania korzystnego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
- pomaga w utrzymaniu korzystnych funkcji psychologicznych,
- pomaga w korzystnej produkcji czerwonych krwinek,
- pomaga w korzystnym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek.
wyszczególnionia do suplementacji witaminy B12:
- wiek >50 roku życia – ze względu na pogarszające się wraz z wiekiem wchłanianie jej z pożywienia,
- dieta wegetariańska / wegańska – ze względu na wykluczenie / ograniczenie spożycia produktów zwierzęcych, będących źródłem witamin B12,
- podwyższony poziomem homocysteiny,
- dolegliwości układu pokarmowego: celiakia, choroba Crohna, zapalenie błon śluzowych żołądka, jelit, itp.
- przyjmowanie leków ograniczających wydzielanie kwasu żołądkowego,
- przyjmowanie metforminy przy cukrzycy (3),
- operacja pod narkozą, gdyż niszczy ona witaminę B12,
- uprawianie sportu - rozszerzone przemiany energetyczne, w których witamina B12 bierze udział.
Źródła:
1) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Pawlak R.: Witamina B12 – fakty i mity [online]. [dostęp 10.01.2016r];
4) Białek S., Gosk K.: Metabolizm witaminy B12. „Menager Apteki" 2006, nr 4;
5) Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J.: Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego. „Medycyna Rodzinna" 2010, nr 1;
6) Bobilewicz D.: świeże spojrzenie na witaminę B12. „Abbott Voice" 2003, nr 3 (6);
7) Gąsiorowska D., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Ocena stężenia homocysteiny u chorych z miażdżycowym niedokrwieniem kończyn dolnych. „Farmacja Współczesna" 2009, nr 2;
Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie albo rozpowszechnianie jest realne tylko po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. Z o. O.
WITAMINA B6Witamina B6 jest potrzebnym koenzymem w wielu procesach organizmu, m.in. W metabolizmie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, hormonów i cholesterolu oraz syntezie neuroprzekaźników, hemoglobiny i kwasów tłuszczowych. Źródłem witaminy B6 są: ziemniaki, otręby pszenne, zarodki pszenne, mięso z piersi indyka, wątroba wieprzowa i wołowa, makrela, łososie, fasola biała, kasza gryczana, soja.
Funkcje witaminy B6:
Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest niezbędna dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Po spożyciu jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana przeważnie w mięśniach i wątrobie. Jest ona nad wyraz ważnym koenzymem w wielu procesach, m.in. W metabolizmie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, hormonów i cholesterolu. Witamina B6 jest niezbędna do utrzymania dobrej równowagi hormonalnej. Stwierdzono, iż witamina B6 zmniejsza poziom estrogenu we krwi. Na tej postawie można wnioskować, iż jest to ważna cecha w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zwłaszcza stanów rozdrażnienia, depresji, wzdęcia, obrzmienia piersi i trądziku. Pirydoksyna jest konieczna dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udział w produkowaniu neuroprzekaźników takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina. Ma też wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, podnosi choćby niepodatność organizmu, gdyż uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Niedobór witaminy B6 powoduje wzrost homocysteiny we krwi, która przyczynia się do uszkodzeń ścianek naczyń krwionośnych przez wolne rodniki. Podwyższony poziom tego aminokwasu jest jeszcze jednym z głównych czynników ryzyka chorób serca. Niedobór witaminy B6 doprowadza także do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Skutkiem jej niskiego poziomu w organizmie mogą być zmiany w układzie nerwowym objawiające się depresją, obniżeniem nastoju, bezsennością itp., zwiększona podatność na infekcje, niedokrwistość makrocytarna (niedobarwliwa) i kamica nerkowa.
Witamina B6:
- pomaga w poprawnej syntezie cysteiny,
- przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu korzystnego metabolizmu homocysteiny,
- przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu białka i glikogenu,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- pomaga w korzystnej produkcji czerwonych krwinek,
- pomaga w korzystnym funkcjonowaniu układu wytrzymałościowego,
- przyczynia się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- przyczynia się do regulacji dynamiczności hormonalne.
wyodrębnionia do suplementacji witaminy B6:
-przy podwyższonym poziomie estrogenu we krwi,
-przy powiększonym wysiłku umysłowym,
-zmęczenie, stres,
-przy zaburzonym metabolizmie homocysteiny.
Źródła:
1) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
Opracowanie jest własnością producenta FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie lub rozpowszechnianie jest realne wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. Z o. O.
KWAS FOLIOWYKwas foliowy, znany także pod nazwami: folacyna, kwas listny, witamina B9 czy witamina B11 jest naturalnym związkiem chemicznym, należącym do grupy witamin B. Czysty kwas foliowy występuje wyłącznie w formie plastikowej. W pożywieniu natomiast występuje w postaci folianów, dlatego nazwa ta właściwa jest dla całej grupy związków. Kwas foliowy jest w organizmach syntezowany w niewielkim stopniu poprzez bakterie jelitowe. Jego formą biologicznie energiczną jest tetrahydrofolian. Jego rola polega na regulacji wzrostu komórek i ich funkcjonowania. Stanowi podstawowy bezkompromisowiec koenzymu kwasu tetrahydrofoliowego (THF) i jest katalizatorem reakcji przemian białek i kwasów nukleinowych, podobnie jak witamina B12 (3). Ma także decydujący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Bardzo istotnym jego zadaniem jest zapobieganie powstawania wad cewy nerwowej u płodu (5). Foliany w formie związków poliglutaminowych występują niemal we wszystkich roślinnych i zwierzęcych produktach spożywczych. Ich główne źródła to z zasady: wątroba, szpinak, brokuły, brukselka, zielony groszek, bób czy kalafior, ale także jajka, kiełki zbóż czy wyciąg
z drożdży (1).
Funkcje:
Biologiczna funkcja pełniona w organizmie poprzez kwas foliowy i pozostałe związki należące do grupy folianów polega na dostosowywaniu metabolizmu kwasów nukleinowych i aminokwasów. Tym samym jest potrzebny do poprawnego funkcjonowania układu nerwowego, układu krwiotwórczego, jak ponadto do rozwoju wszystkich komórek stwarzających ustrój (1). Istotną rolę w powyższych procesach spełnia tetrahydrofolian, czyli najistotniej intensywna biologicznie forma kwasu foliowego. Jego główne zadanie polega na przenoszeniu jednowęglowych fragmentów w reakcjach tworzenia puryn, kwasów nukleinowych i wielu aminokwasów. Stanowi w tych reakcjach koenzym (6). Kwas foliowy jest wyjątkowo ważny dla pań w ciąży i dla rozwijająego się płodu. Każda kobieta spodziewająca się dziecka powinna zacząć stosować witaminę B9 między 17 a 30 dniem po zapłodnieniu, ponieważ to wtedy powstaje zalążek układu nerwowego, zwany cewą nerwową. Przekształca się ona później w rdzeń kręgowy i mózg. Wrodzone wady cewy nerwowej (WCN) są wynikiem zakłócenia cyklu jej „zamykania". Wówczas do mózgu i rdzenia kręgowego dochodzi płyn owodniowy. Rozwój tych narządów zostaje zatrzymany. Prowadzi to do powstania przepuklin mózgowo-rdzeniowych, bezmózgowia i rozszczepu kręgosłupa. Kobiety, które planują ciążę mogą zniżyć ryzyko wystąpienia WCN, przyjmując kwas foliowy na co najmniej kilka miesięcy przed planowanym rozszerzeniem rodziny. Ryzyko jest wtedy o ok. 75 % mniejsze (4,7).
Kwas foliowy:
- stanowi koenzym odpowiedzialny za przenoszenie reszt jednowęglanowych na określone receptory,
- bierze udział w tworzeniu związków purynowych, pirymidynowych i niektórych aminokwasów,
- uczestniczy w syntezie kwasu nukleinowego, przez udział w procesie podziału komórkowego,
- reguluje syntezę i wzrost erytrocytów (podobnie jak witamina B12) (2).
- ciąża, a także okres przed poczęciem,
- okres karmienia piersią,
- podwyższony poziom homocysteiny,
- u osób starszych,
- nadużywanie alkoholu,
- niedokrwistość megablastyczna,
- zaburzenia trawienia, a także wchłaniania komponentów odżywczych poprzez przewód pokarmowy (4).
Źródła:
1) Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
2) Gawęcki J. Red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
3) Neumeister B., Besenthal I., Bohm B. O. Red. Wyd. II polskiego: Pietruczuk M., Bartoszko – Tyczkowska A. Diagnostyka laboratoryjna. Edra Urban & Partner, 2013;
4) Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji. Med Og Nauk Zdr. 2012; 18(1): 65-69;
5) Dylewska – Grzelakowska J. : Kosmetyka używana. WSIP, 2009;
6) Czeczot H. Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postępy Hig Med Dosw. 2008; 62: 405-419;
7) Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J, Wojtyła A. Dieta ciężarnej a ryzyko wad wrodzonych dziecka. Med Og Nauk Zdr. 2011, Tom 17, Nr 4, 218-223.
Opracowanie jest własnością firmy FORMEDS Sp. Z o. O. Kopiowanie albo rozpowszechnianie jest osiągalne wyłącznie po otrzymaniu pisemnej zgody firmy FORMEDS Sp. Z o. O.