
Czy wiesz,informacje antropologiczne wskazują, że ewolucja współczesnego człowieka zbiega się z migracją Homo Sapiens i jego osiedleniem się nad brzegami mórz i włączeniem do diety produktów pochodzenia morskiego? Ten punkt zwrotny w ewolucji człowieka nie jest przypadkowy, ponieważ zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w morskich „owocach", a zwłaszcza DHA (kwas dokozaheksaenowy), przyczyniła się do wzrostu wielkości i złożoności ludzkiego mózgu. Ostatecznie odgrywając kluczową rolę w kształceniu naszych zdolności umysłowych, behawioralnych i motorycznych. Z tego powodu dostarczanie trafnych ilości DHA jest tak ważne, jednocześnie dla płodu, jak ponadto niemowląt i minimalnych dzieci dla ich właściwego rozwoju.
Ostatnie badania sprawdzały zależność stosownych proporcji kwasu DHA i EPA wchodzących w skład kwasów omega-3 i ich wpływu na zdrowie. Okazało się, że to kwas DHA w większym stopniu przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek mózgu, oczu i nerwów. Na dodatek DHA może wspomagać funkcje poznawcze u dzieci (także z deficytem uwagi), co w konsekwencji pozytywnie wpływa na ich pamięć, koncentrację, a także umiejętność rozwiązywania problemów.
Oczywiście, nie tylko dzieci powinny dbać o zachowanie zdrowego układu nerwowego. Wraz z wiekiem osłabiają się nasze zdolności umysłowe spowodowane innowacyjnym starzeniem się mózgu. Kwasy tłuszczowe DHA ze względu na swoje cechy „anti- -aging" wspomagają pracę układu nerwowego, pomagając w szybkim myśleniu, rozwiązywaniu problemów i poprawiają pamięć i wspierają dobre widzenie, wpływając na siatkówkę oka.
Oleje rybne bogate są jednocześnie w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jak i bardzo ważne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A i D o działaniu odżywczym i fizjologicznym. Witamina D3 wspomaga dobre funkcjonowanie układu opornościowego, utrzymanie zdrowych kości i zębów, skuteczne funkcjonowanie mięśni. Korzystnie wpływa na wchłanianie i użytkowanie wapnia oraz fosforu, jak na dodatek utrzymanie właściwego poziomu wapnia we krwi. Odgrywa także widoczną rolę w procesie podziału komórek. Witamina A pomaga w zachowaniu poprawnego widzenia, zdrowej skóry, dobrego stanu błon śluzowych, należycie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i bierze udział w utrzymaniu korzystnego metabolizmu żelaza. Pomimo licznych zalet spożycia ryb morskich niestety nie pojawiają się one zbyt niejednokrotnie na naszych stołach. A w ciągu ostatnich trzech lat zawartość kwasów DHA w mleku matek dramatycznie spadła, co może negatywnie wpłynąć na zdrowie przyszłego pokolenia.
Zapoznawszy się z niezliczonymi właściwościami kwasów tłuszczowych omega-3 i ich kluczowej roli w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, chcieliśmy Wam przedstawić nowość producenta CaliVita® - zupełnie nowy towar Nordic Pure Omega 3 Liquid o wysokim stężeniu kwasów tłuszczowych DHA. Ma postać płynną o genialnym cytrynowym smaku.
Zawarty w Nordic Pure Omega 3 Liquid olej rybi pochodzi z wyjątkowo czystego źródła - został wyekstrahowany z wątroby świeżych ryb złowionych na Morzu Północnym u wybrzeży Islandii. Jego skład jest bardzo prosty i bezpieczny: nie posiada dodatku żadnych innych części aktywnych. Jest wolny od nienaturalnych dodatków, konserwantów, a także cukru. Został produkowany z myślą o zachowaniu cennych składników odżywczych występujących w rybach takich jak: witamina A i D.
Ze względu na swój cytrynowy smak, a także łatwość dozowania regularne przyjmowanie tego suplementu diety to czysta przyjemność. Pasuje jednocześnie dla osób młodszych, jak i tych starszych. Stanowi bezpieczną alternatywę dla każdego, kto ma problemy z połykaniem albo żuciem tabletek.
Substancje aktywne, a także skład Nordic Pure Omega 3 Liquid: