
to naturalna substancja o nieszablonowych właściwościach. Stanowi ważny element błon komórkowych oraz niektórych białek odpowiedzialnych za transport tłuszczów. Lecytynę powszechnie możemy znaleźć w żółtkach jaj, pełnoziarnistej pszenicy, wątrobie,, a także różnorodnych rodzai fasoli.
niewiele osób poznało jej doskonałe mocne strony...
powiększa aktywność neuroprzekaźników w mózgu, dzięki temu łatwiejsze jest zapamiętywanie i uczenie się. Ulepsza koncentrację oraz rozszerza produktywność umysłową.
Głównymi składnikami lecytyny jest cholina i inozytol.
Cholina ma widoczne znaczenie w budowie błon komórkowych. Typowo jest składnikiem preparatów witaminowych. Cykl emulgowania cholesterolu poprzez cholinę uniemożliwia jego gromadzeniu się w wątrobie oraz w ściankach naczyń krwionośnych. Ma też obszerny wpływ na utrzymanie dobrego krążenia we krwi.
Inozytol - substancja, której dużo zasobów zawiera się w mózgu. Jej najważniejsza rolą jest przekazywanie impulsów nerwowych.
Połączenie tych dwóch substancji ma określenie "spalaczy tłuszczów" albo substancji lipotropowych.
Lecytyna wspomaga trawienie przyjętych razem z pokarmem tłuszczów. Rozbija je na niewiele znaczące cząsteczki, dzięki temu mogą być one lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Oprócz tego rozszerza przyswajanie witamin i substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Regularnie użytkowana lecytyna spowalnia lub zapobiega powiększanie się kamieni pęcherzyka żółciowego.
Ciągła suplementacja lecytyną zalecana jest osobom pracującym ciężko fizycznie, sportowcom i osobom pracujących umysłowo, ponieważ wspomaga ona krążenie krwi i poprawną pracę stawów.
Lecytyna firmy Calivita i jej skład:
Lecytyna sojowa - 1200mg w tym:
cholina - 180mg
etanoloamina - 156mg
inozytol - 120mg
wykorzystywanie:
1-3 kapsułek dziennie po posiłku.
Opakowanie: 100 kapsułek - masa netto: 166 g
lecytyna sojowa (72,3%), kapsułka żelatynowa (żelatyna, gliceryna, woda)