
Głównym źródłem witaminy D jest słońce i promieniowanie ultrafioletowe rodzaju B. Problem w tym, iż kiedy słońce chowa się za chmurami, nadchodzi jesień, do ziemi przestaje przestają docierać promienie słonecznych. Ponadto, od września do marca, zakrywamy w pełni ciało odzieżą, co jeszcze na dodatek skutkuje obniżeniem syntezy skórnej witaminy D. Precyzyjnie to samo dzieje się latem, kiedy większość czasu spędzamy w pomieszczeniach, w pracy lub w domu. Z kolei w lecie zdarza się, iż opalamy się zbyt długo, co kończy się poparzeniami. By tego uniknąć, w trakcie opalania stosujemy kremy z wysokim filtrem UV. Niestety mogą one uniemożliwiać wytwarzanie poprzez organizm witaminy D.
Promienie słoneczne czyli promieniowanie ultrafioletowe UV dzielimy na UVA, UVB,, a także UVC. Ze względu na długość fal, promienie UVA a w szczególności promienie UVB, wpływają na produkcję witaminy D w naszym organizmie. W okresie jesienno - zimowym promienie UVB przestają do nas docierać co może powodować braki witaminy D w organizmie. Jest sporo dowodów na pożyteczną rolę witaminy UVB i witaminy D w uniemożliwianiu chorób i wspieraniu organizmu.
Dlaczego niezbędna jest nam witamina D? Jedną z najistotniej renomowanych funkcji witaminy D jest wzmacnianie zębów i wspomaganie dobrego wchłaniania wapnia. Witamina D ma ponadto wpływ na profilaktykę cukrzycy, jest niezastąpiona podczas odchudzania i ochrony masy mięśniowej. Daje nam siłę i pozytywnie wpływa na fizyczną efektywność naszego organizmu. Co więcej, gdy nasza oporność spadnie – jej optymalna podaż dobrze wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Produkt dostarcza najaktywniejszą witaminę D3 (cholekalcyferol) wyekstraktowany z wątroby dorsza, o przyjemnym cytrynowym smaku, który gwarantuje naturalne aromaty. D-drops liquid vitamin D dostępny jest w łatwej w użyciu płynnej formule z kroplomierzem, gwarantującym trafne dawkowanie dla całej rodziny! Suplementacja witaminą D – dla kogo jest wyszczególniona? W zależności od wieku i stanu fizjologicznego zmienia się nasze zapotrzebowanie na witaminę D.
Polecamy:
-
Wszystkim osobom mieszkającym w umiarkowanej szerokości geograficznej w okresie - październik - marzec,
-
Osobom unikającym ekspozycję ciała na promienie słoneczne, pracującym w zamkniętych pomieszczeniach, stosującym filtry przeciwsłoneczne,
-
Osobom starszym - poprzez cały rok ze względu na obniżenie skórnej syntezy witaminy D,
-
Osobom z nadmierną masą ciała - wymagają one obszerniejszej podaży witaminy D ze względu na kumulację w tkance tłuszczowej,
-
Osobom spożywającym produkty przetworzone z wysoką zawartością tłuszczów trans,
-
Osobom będącym na diecie ubogiej w witaminę D, zwłaszcza niskokalorycznej,
-
Wszystkim chcącym wzmocnić swoją oporność i zachować zdrowe zęby i kości
Suplementacja witaminą D jest w szczególności ważna podszas jesienno zimowych dni, kiedy praktycznie nie zachodzi synteza skórna. Zgodnie z najnowszymi (2013r.) zaleceniami europejskich ekspertów dzienna suplementacja witaminą D3 powinna wynosić:
* Dzieci i młodzież do 18 roku życia – 15-25 μg dziennie w okresie wrzesień - kwiecień, a także w pozostałych miesiącach, gdy brak odpowiedniej syntezy skórnej;
* Osoby dorosłe – 20-50 μg dziennie w okresie wrzesień - kwiecień oraz w pozostałych miesiącach, jeśli nie jest zapewniona trafna synteza skórna;
* Osoby powyżej 65 roku życia – 20-50 μg dziennie przez cały rok ze względu na pogarszającą się z wiekiem sprawność syntezy skórnej witaminy D;
Witamina D3 - D-drops liquid vitamin D może mieć dobry wpływ na:-
wzmocnienie zębów oraz wspomaganie dobrego wchłaniania wapnia,
-
profilaktykę cukrzycy, bakteryjne i wirusowe choroby zakaźne,
-
w trakcie odchudzania,
-
jako ochrona masy mięśniowej, witamina D pozytywnie wpływa na fizyczną produktywność organizmu,
-
należycie wpływa na układ immunologiczny.
-
zobacz zalecenia D-drops vitamin D CaliVita
Czy wiesz, że... Według badań 41% populacji w naszej strefie klimatycznej nie dostarcza swemu organizmowi trafnej witaminy D choćby podczas słonecznych miesięcy? Badania (D-vitamin ellatottsag felmerese Vas megye egeszseges veradoi koreben/ Eva Viragh.2012. 153.evf. 41. Sz, p.1629-1637)