Polska - Witaminy i minerały - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Żelazo organiczne MicroFerr 25 mg x 100 tab. vege Aliness (5903242580123)

Żelazo organiczne MicroFerr 25 mg x 100 tab. vege Aliness (5903242580123)

PL 34.99 zł.

4 lat Nowy Sprzedam 0 odsłon ID #3278418

Opis

QR CODE

Żelazo ekologiczne MicroFerr® 25 mg ( mikronizowana i mikrokapsułkowana postać ekologicznych soli żelaza )

suplement diety

100 tabletek vege

opatentowana technologia Microferr®

Mikrokapsułki dojelitowe

organiczne sole żelaza

Minimum substancji technologicznych, artykuł nie posiada stearynianu magnezu ani barwników.

elementy 1 tabletka Żelazo Microferr® Witamina C 25 mg *(178,5%) 40 mg *(50%) *RWS: dzienna referencyjna wartość spożycia.

Skład produktu:

Żelazo w postaci Microferr® (fumaran żelaza (II), Pirofosforan żelaza (III)), substancja otoczki mikrokapsułki (tłuszcze roślinne), substancje wypełniające (fosforany wapnia, celuloza mikrokrystaliczna), kwas L-askorbinowy (witamina C), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu).

Żelazo:

pomaga w poprawnej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny

pomaga w dobrym transporcie tlenu w organizmie

przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu opornościowego

pomaga w utrzymaniu poprawnych funkcji poznawczych przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

odgrywa rolę w procesie podziału komórek

dawkowanie:

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia potrzebna do uzyskania prawidłowego działania: 1 tabletka dziennie, w trakcie posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być wykorzystywany jako substytut różnorodnej diety. Zaleca się użytkowanie najróżniejszej diety i zdrowego trybu życia.

Zawartość opakowania:

100 tabletek VEGE

Warunki przechowywania:

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla minimalnych dzieci. Chronić przed wilgocią. Mikronizowane i mikrokapsułkowane naturalne sole żelaza w opatentowanej postaci Microferr® Dzięki specyficznie opracowanej procedurze powlekania sole mineralne Microferr® są pokrywane otoczką z tłuszczu roślinnego. Dzięki tej technologii enkapsulacji sole zostają zamknięte w mikrokapsułkach, zachowując swoje pierwotne właściwości. Dlatego możemy zaoferować postępowe rozwiązania przypasowane do indywidualnych potrzeb i różnych zastosowań. Komponenty zawarte w produkcie dają niemało korzyści konsumentom. Mikronizowanie to cykl polegający na zmniejszeniu wielkości ziaren żelaza do rozmiaru minimum 10 mikronów (µm). Takie rozwiązanie powoduje zwiększenie powierzchni wchłaniania się soli żelaza Microferr® co wpływa na lepszą redukcję związków do postaci dwuwartościowej.

Korzyści ze użytkowania mikornizowanego i mikrokapsułkowanego żelaza Microferr®: Brak interakcji z innymi składnikami preparatu, na przykład utleniania tłuszczów, degeneracji witamin czy utraty barwy Brak interakcji z innymi składnikami pożywienia jakie występują w przypadku używania siarczanu żelaza wyśmienicie ukryty smak lepsza stabilność artykułu końcowego w procesie przetwarzania, transportu i przechowywania w stosunku do innych form żelaza nie mikrokapsułkowanych. Dzięki procesowi mikrokapsułkowania ulepszona ochrona przed czynnikami zewnętrznymi/zanieczyszczeniami. Dzięki procesowi mikronizacji pirofosforan żelaza 3+ łatwiejsza redukcja do postaci 2+ co sprawia wysoką tolerancję i biodostępność Zapewniona kontrola uwalniania żelaza w układzie trawiennym – lepsza biodostępność 1 niepokaźny rozmiar cząstek (około 10 mikronów (μm) ) to większa powierzchnia właściwa, a zatem udoskonalona funkcjonalność udoskonalona biodostępność 2,3 ze względu na poprawienie zdolności redukcji związków do postaci jonowej. Pod względem ilościowym żelazo jest najobficiej występującym pierwiastkiem niewielkim w organizmie ludzkim. Uczestniczy w transporcie tlenu do płuc i innych narządów. Na podstawie stężenia 50-60 mg/kg masy ciała, można stwierdzić,kompletna zawartość żelaza w organizmie wynosi około 3-5 g.1 Około 74% tej zawartości jest rozmieszczone w tzw. Puli funkcjonalnej w hemoglobinie, mioglobinie i enzymach. Pozostała część występuje w postaci żelaza zgromadzonego w postaci ferrytyny lub hemosyderyny.1 W organizmie żelazo występuje głównie jako żelazo Fe2+, a jedynie nieznaczna część jako żelazo trójwartościowe, tzn. Żelazo Fe3+. Nie znaczy to jednak, że jest ono mniej ważne.

Zdolność do zmiany właściwości ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu:

żelazo staje się zatem widocznym składnikiem grup przenoszących aktywnego tlenu i elektrony w wielu białkach i enzymach. W organizmie ludzkim żelazo jest wchłaniane w głównej mierze w jelicie cienkim. Rozpuszczalne w wodzie związki żelaza cechują się prawidłową biodostępnością, lecz niosą ryzyko szybkiego rozpuszczenia w żołądku i jego obciążenia działaniami ubocznymi. Żelazo w postaci Microferr® wchłania się dopiero w świetle jelita ograniczając niekorzystne działania. Biodostępność tego samego związku żelaza może się widocznie różnić w zależności od panujących warunków. Dlatego względna biodostępność stanowi jedynie miarę, a nie wartość bezwzględną. Określa się ją poprzez porównanie np. Z siarczanem żelaza, którego względną biodostępność ustalono na poziomie 100. 4 – wykres poniżej. Jak prezentuje poniższy wykres „Test uwalniania żelaza w wodzie" żelazo w postaci Microferr® wchłania się w wolniejszym tempie w porównaniu z żelazami rozpuszczalnym w wodzie np. Siarczanem żelaza. Natomiast hydrofilowa mikrokapsułka (otoczona tłuszczem) zapobiega uwolnieniu żelaza w roztworach wodnych wywołując wchłanianie żelaza dopiero w jelicie cienkim.

Biodostępność:

Biodostępność żelaza zawartego w składnikach pokarmowych pochodzenia zwierzęcego wynosi około 10 - 20%.1 Natomiast adekwatną absorpcję żelaza z artykułów pochodzenia roślinnego często hamuje kwas fitynowy, który jest nieodłącznym składnikiem niektórych roślin. Ponadto żelazo pochodzenia roślinnego występuje niemal tylko w postaci Fe3+. Biodostępność tego żelaza trójwartościowego jest gorsza, ponieważ stwarza ono kompleksy o słabej rozpuszczalności w lekko kwaśnym środowisku górnej części jelita cienkiego (dwunastnicy), dlatego jest w stanie zaspokoić jedynie ok. 1-5% zapotrzebowania organizmu na żelazo.1 W związku z tym wegetarianom i weganom nieraz trudniej jest zaspokoić zapotrzebowanie na żelazo z pożywienia. Dodatkowo biodostępność żelaza przyjmowanego z pożywieniem może w dodatku zniżyć inne czynniki, takie jak przyjmowanie żelaza jednocześnie z wapniem, błonnikiem lub niektórymi lekami.1 Jednak ze względu na swoje parametry redukujące (Fe3+ → Fe2+) niektóre substancje mogą poprawić biodostępność żelaza. Wśród nich można wymienić z zasady kwas askorbinowy i różne kwasy naturalne.

Zapotrzebowanie na żelazo:

W normalnych warunkach ludzie, którzy zachowują zdrową i jednostajną dietę, przyjmują taką dawkę żelaza, jaka jest im niezbędna. Żywność pochodzenia zwierzęcego, w szczególności jaja i mięso, jest bogatym źródłem żelaza. Z kolei mleko i ser zawierają nieduże ilości żelaza, podobnie jak większość towarów spożywczych pochodzenia roślinnego. Jednak w związku ze stałą utratą żelaza spowodowaną łuszczeniem albo odrzucaniem komórek skóry i komórek jelitowych albo utratą krwi dzienne zapotrzebowanie na żelazo może się wahać w zależności od wieku, płci i budowy danej osoby. Referencje 1 Hahn, A.; Schuchardt, J.-P.: Mineralstoffe - Stoffwechsel, Funktionen und Bedarf. Behr's Verlag, Hamburg 2011 2 Biesalski, HK, Köhrle, J., Schümann, K.: Vitamine, Spurenelemente und Mineralstoffe. Thieme-Verlag, Stuttgart, 2002 3 DA-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr der DGE, ÖGE, SGE i SVE (Hrsg.), 3. Korrigierter Nachdruck, Neuer Umschau Buchverlag, Neustadt an der Weinstraße, 2008 4 Hurrell, RF Iron, w: The Mineral Fortification of Food; 1999; 65

biogo.pl - tylko natura
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane