
Daktyle są niezwykle zdrowym wyborem żywieniowym. Stanowią prawidłowe źródło błonnika pokarmowego, elementów odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i niemało komponentów mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Składniki odżywcze w daktylach wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Polifenole, związki zawarte w daktylach, posiadają atrybuty przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji.
Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma korzystnie znany wpływ na zniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle posiadają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.
Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Na dodatek zawierają mangan i żelazo. Wapń jest ważnym minerałem, konieczny składnik kości i zębów i jest wymagany przez organizm do skurczu mięśni, krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsu nerwowego. Miedź jest potrzebna do produkcji czerwonych krwinek. Magnez jest konieczny do wzrostu kości.
Izoflawony, powszechnie kojarzone z produktami sojowymi, są rodzajem fitoestrogenów, które pomagają zmniejszyć nieprzyjemne objawy menopauzy. Jeśli chodzi o owoce, daktyle posiadają najwyższe stężenie izoflawonów. Z tego powodu badane są pod kątem ich zdolności do zapewnienia naturalnego złagodzenia objawów menopauzy.
Daktyle, pomimo znacznej zawartości cukru, jedzone w umiarze są zdrową, odżywczą przekąską. Mają stosunkowo niski indeks glikemiczny. Daktyle można jeść świeże albo suszone. Można także dodawać je do różnych słodkich lub pikantnych potraw.
Faszerowane daktyle: migdałami, orzechami lub serami.
Sałatki: krojone albo całe daktyle są znakomitym dodatkiem do sałatek.
Śniadania: pokrojone, dodane do owsianki, musli, płatków lub jogurtu naturalnego
Koktajle: blendowanie daktyli z innymi owocami, mlekiem, mlekiem roślinnym czy kefiremotrzymać koktajl naturalnie słodki i bogaty w wartości odżywcze.
Gulasze: daktyle świetnie smakują w marokańskich gulaszach lub potrawach tagine.
Kulki mocy, batony fit: daktyle połączone z orzechami, żurawiną, płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi.
Skład: daktyle bez pestek
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1245kJ/283kcal – 15% RWS*
Tłuszcz 0,6g <1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g – 2%
Węglowodany 66g – 25%
w tym cukry 58g – 64%
Błonnik 7,5g
Białko 2,4g – 5%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza