
Opis: Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych, a także cechy zdrowotnych jagód goji ale w naszej kuchni znane są stosunkowo od niedawna, w medycynie chińskiej jagody goji wykorzystywane są już od ponad 2000 lat.
Ze względu na bogatą zawartość substancji odżywczych w nich zawartych, niniejsze owoce zaliczane są do grupy „superfoods". Uważa się, że regularne spożywanie jagód goji, w połączeniu ze jednostajną dietą, a także systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.
w dodatku, niniejsze owoce mogą wspierać proces odchudzania, dlategowyjątkowo lubiane są poprzez osoby dbające o zgrabny wygląd sylwetki. A co jeszcze warto wiedzieć na temat jagód goji? Skąd pochodzą i czym cechują się jagody goji? Jagody goji – atrybuty zdrowotne Jagody goji a odchudzanie Przeciwwskazanie dotyczące spożywania jagód goji Jagody goji – wartość Odpowiadamy na przede wszystkim zadawane pytania dotyczące jagód goji Gdzie nabyć jagody goji? Czy można przedawkować jagody goji? Czy jagody goji są dobre dla cukrzyka? Skąd pochodzą i czym cechują się jagody goji? Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego – rośliny należącej do gatunku psiankowatych (podobnie jak papryka, bakłażan, czy pomidor).
Niniejsze owoce od tysięcy lat (około 2300 lat) zajmują bardzo ważne miejsce w klasycznej medycynie chińskiej, gdzie nazywane są „jagodami długowieczności". Kolcowój pospolity naturalnie występuje na terenach Południowo-Zachodniej i Środkowej Azji.
Niemniej jednak, jego liczne uprawy możemy spotkać w regionie Morza Śródziemnego, jak ponadto Ameryki Północnej i Australii. Od wielu lat za największego producenta jagód goji uznaje się Chiny. Niniejsze owoce osiągają długość 1-2 centymetrów.
charakteryzują się ciemnopomarańczowym albo czerwonym kolorem i eliptycznym kształtem. Jagody goji zbierane są przede wszystkim w porze letniej lub/i jesiennej. Owoce kolcowoju pospolitego spożywane są najczęściej w postaci suszonej.
Niemniej jednak, przystępne są na dodatek w formie soku, herbaty, proszku lub tabletek. Zgodnie z ustaleniami, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niżeli 5-12 gramów niniejszych owoców. Jagody goji – atrybuty zdrowotne W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji wykorzystywane są w leczeniu licznych chorób.
między innymi, nieprawidłowości w obrębie układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, jak również w terapii zaburzeń wzroku. Warto wiedzieć, iż niniejsze owoce, dzięki sporej zawartości antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Zawarte w nich kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wpływają natomiast na wzmocnienie naszej odporności, jak ponadto dobre funkcjonowanie układu nerwowego. W dodatku, jagody goji są nadzwyczajnym źródłem...