Polska - Cukier i słodziki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Erytrytol erytrol 1000g myvita marki Proness myvita proness anita karwacka-rózga ul. nowodworska 17,

Erytrytol erytrol 1000g myvita marki Proness myvita proness anita karwacka-rózga ul. nowodworska 17,

PL 29.99 zł.

4 lat Nowy Sprzedam 0 odsłon ID #2733610

Opis

QR CODE

OPIS Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.


W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka używane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i przeróżnych gatunków drożdży lub glicerolu, ponadto z wykorzystaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.


w trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie unosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".


spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego świetnie nada się dla osób kontrolujących kalorię i na redukcji.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.


Po spożyciu jest prędko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego towaru jest to, że spożyty nawet w obfitych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.


Prawie w pełni jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik klasycznego cukru, który niezwykle przypomina swoim wyglądem. Nadzwyczajnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów, a także jako komponent ciast.


Erytrytol jest jednak mniej słodszy, ma około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu i ochronę zębów.


Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich krzywdzącym działaniem. W dodatku zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej wykorzystywany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.


Nie pełni on tylko roli słodzika, użytkowany jest także jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy, a także smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok.


7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, żeby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni artykuł przed zepsuciem.


komponentyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 1000 g SPOSÓB wykorzystaniaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie w głównej mierze używa się substancji słodzących.


INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam i gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

biogo.pl - tylko natura
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane