
kombinacja kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem stanie na wysokości zadania jako pełnowartościowy, sycący posiłek. Może być też oryginalnym dodatkiem do dań obiadowych, sosów, sałatek czy farszów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WEDŁUG BABCI
1. Do 350 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła albo oleju roślinnego.
2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na niezwykle niewiele znaczącym ogniu przez 15 minut. W tym czasie nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw na 5 minut.
WEDŁUG WNUKA
1. Do naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość 1 torebki, pół łyżeczki soli i łyżeczkę masła.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 5 minut na pełnej mocy, następnie 10 minut na pół mocy mikrofalówki.
propozycja PODANIA
Przygotuj ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i usmaż z niego placki. Ugotowaną z jednej torebki kaszę przestudź, dodaj 100 g białego sera, soli, a także pieprzu do smaku i starannie wymieszaj. Farsz rozsmaruj na naleśnikach i zwiń je w rulon. Smacznego!
komponenty: Kasza gryczana biała (min. 65%), soczewica czerwona, dynia suszona (5,5%), pestki słonecznika (5,5%), pestki dyni (5,5%), cebula suszona, szpinak suszony (1%), czosnek suszony.