Czarnuszka siewna, znana także jako czarnuszka ogrodowa albo czarny kmin. Występuje w wielu krajach świata. Czarnuszka Ma wyjątkowo dużo części odżywczych.Będą to między innymi: Antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze funkcjonowanie. Istotnie raduje się użytkowanie czarnuszki przy przeziębieniach i nieżytach górnych dróg oddechowych i leczeniu kataru. Dzięki zawartości olejków eterycznych w czarnuszce, rozszerzają się oskrzela, i to z kolei ulepsza ich pracę. Olejki eteryczne mają wpływ na dodatek na zmniejszenie ilości śluzu i pomagają wydalić je z organizmu. Czarnuszka pomaga również przy leczeniu przeróżnego rodzaju dolegliwości grzybiczych i cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili analizy których wyniki pokazują, że czarnuszka zmniejsza poziom glukozy we krwi, przy czym zwiększa ponadto wydzielanie insuliny. Pomaga jeszcze w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki umożliwia zmniejszyć tętnicze ciśnienie krwi i chroni przed zakrzepami. W kuchni czarnuszkę typowo używa się jako posypka do przeróżnego rodzaju nabiału, istotnie białych serów. Stosuje się ją jeszcze do aromatyzowania rozmaitego rodzaju win i warzyw. Stosuje się ją jako posypka przed wypiekiem chleba czy bułek.
Kraj Pochodzenia: Syria