
Płatki drożdżowe mają wyjątkowe wartości odżywcze. Są m.in. Źródłem białka i witamin z grupy B. Płatki drożdżowe to towar spożywczy powstający z nieaktywnych drożdży, przeważnie Saccharomyces cerevisiae, z wykorzystaniem glukozy pochodzącej z melasy buraczanej lub trzcinowej jako pożywki. Drożdże po uzyskaniu trafnej pojemności dezaktywuje się, wykorzystując wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy, nadaje formę płatków. Spośród minerałów płatki drożdżowe zawierają także obszerne ilości cynku, fosforu, potasu, selenu i wapnia, a w dodatku są wyjątkowo prawidłowy źródłem błonnika spożywczego.
Gotowe płatki drożdżowe mają dość przyjemny serowo-orzechowy posmak i właściwie mogłyby być smakołykiem samym w sobie, przynajmniej dla niektórych koneserów.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.