
Amarantus, nazywany jeszcze szarłatem, to jedna z najstarszych roślin, jakie człowiek zaczął uprawiać. Jego właściwości zdrowotne doceniali Aztekowie, Inkowi i Majowie. Dziś należy do kategorii żywności zwanej „super foods". Amarantus, tak jak komosa ryżowa, jest tzw. Pseudozbożem. Zawiera wielkie ilości żelaza, nie zawiera glutenu i jest źródłem błonnika i korzystnie przyswajalnego białka zawierającego komplet aminokwasów egzogennych. Ziarno posiada kwasy nienasycone, dzięki czemu ograniczają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, komponenty mineralne: wspomniane żelazo, wapń oraz magnez, fosfor, potas.
Amarantus zawiera skwalen – substancje o super mocach. Skwalen to związek ekologiczny, naturalny składnik lipidów w organizmie. Broni przed działaniem czynników zewnętrznych i usprawnia eliminowanie toksyn produkowanych na skutek przemysłowej działalności człowieka. Działa także ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy i ma silne działanie antyoksydacyjne.
Skład: amarantus
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1687kJ/401kcal – 20% RWS*
Tłuszcz 7,5g – 11%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5g – 8%
Węglowodany 59,4g – 23%
w tym cukry 5,7g – 6%
Białko 16,9g – 34%
Błonnik 14g
Sól 0,01g <1%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
użytkowanie:
Amarantus gotuje się około 20 minut. Może być spożywany jako dodatek do dań głównych lub dodawany do zup, sałatek, musli, owsianki, koktajli owocowo-warzywnych.
Po zmieleniu można dodawać go do ciasta na naleśniki, gofry, racuchy, ciasta na makaron czy pierogi, do wypieku chleba i ciast.
Uwagi:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.