
Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w poziomach Ballinga. GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA - pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg, - probówka (plastikowa) - do przeprowadzenia pomiaru, Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C.
BADANIE MOSZCZU W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Liczba płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak wznosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono zróżnicowanymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnorodnego rodzaju win, które chcemy dostać: - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne), Uwaga: Dla poprawnego przebiegu fermentacji ważnym jest aby stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°.
Jeżeli preferujesz wina nad wyraz słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można też dosłodzić po zakończeniu fermentacji. BADANIE BRZECZKI PIWNEJ Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.
Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt posiada się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).
wymiary artykułu: - cukromierz: wysokość 16 cm szerokość 1,2 cm - probówka: wysokość 16,7 cm średnica zew. 2,5 cm średnica wew. 1,95 cm