
Węgiel aktywny kokosowy został tworzony specjalnie do harmonizacji (korekty) smaku i zapachu wody pitnej oraz spirytualiów. Występuje w formie granulatu i jest wysoce sprawnym absorbentem wielu substancji wpływających niekorzystnie na smak i aromat destylatów.
Swoje nieszablonowe parametry pochłaniania niepożądanych związków organicznych zawdzięcza silnie porowatej strukturze uzyskanej w wyniku specjalnej obróbki cieplnej łupin orzechów kokosowych i działaniu pary wodnej.Najważniejszymi parametrami przy ocenie użyteczności węgla aktywnego są granulacja i liczba jodowa.
liczba jodowa świadczy o zdolnościach sorpcyjnych węgli - im wyższa zdolność absorpcji roztworu jodu na danym węglu, tym większa objętość porów i więcej miejsca na zanieczyszczenia, a co z tego wynika - lepsze zdolności sorpcyjne skażeń z cieczy takich jak: barwa, związki wpływające na smak i zapach, generalnie związki ekologiczne (TOC) i związki chloru.
Węgiel kokosowy charakteryzuje się niską zawartością popiołu, czyli oznacza to, iż nie są uwalniane (lub są uwalniane w bardzo niewielkim stopniu) tzw. TDS (total dissolved solids) zwane dodatkowo jako water soluble ash - w praktyce oznacza to, że z węgla nie "wypłukuje się" popiół, którego głównymi składnikami są m.in.
Si, Al, Fe etc. Wpływa to pozytywne na smak oczyszczonej cieczy - węgiel nie sprawia jej zmiany. Niektóre węgle, właśnie poprzez obecność na ogół Fe, mogą posiadać tendencje do wywoływania lekko gorzkiego smaku cieczy.
Sposób użycia:Przed wykorzystaniem węgiel aktywny namocz w wodzie destylowanej poprzez 24 godziny celem usunięcia pęcherzyków powietrza. Zasada stosowania węgla aktywnego jest podobna do tej stosowanej w typowych filtrach wodnych.
Czas przepływu 1 L płynu przez złoże powinien wynosić minimum 60 minut (sprawność pochłaniania niepożądanych substancji zależy od czasu kontaktu płynu z absorbentem). Alternatywnie, węgiel aktywny można umieścić w nylonowej siateczce i włożyć bezpośrednio do pojemnika z oczyszczanym płynem na czas nie krótszy niżeli 6 godzin, systematycznie mieszając.
produktywność działania węgla zależy także od temperatury alkoholu. Podwyższona temperatura płynu nie sprzyja absorpcji - optymalna temperatura dla procesu pochłaniania to 10°C.